Prekomjerno korištenje Interneta ljude učini depresivnim

InternetNaučnici sa Univerziteta u Leedsu smatraju da osobe koje mnogo vremena provode na Internetu imaju mnogo veće šanse da obole od depresije.

Kako prenosi Anadolu Agency (AA), oni su otkrili da osobe koje previše vremena provode na društvenim mrežama ili na stranicama na kojima komuniciraju mnogo manje vremena provode u stvarnim društvenim vezama sa okolinom što bi moglo imati štetne posljedice po njihovo mentalno zdravlje.

Tim profesora i stručnjaka sa tog britanskog univerziteta proučavao je kako grupa od 1.319 osoba uzrasta od 16 do 51 godine koristi Internet, a prikupljene rezultate su usporedili sa nivoom izraženosti simptoma depresije kod istih osoba.

Na kraju su saznali da je 1,2 posto učesnika tog istraživanja, uglavnom mlađih osoba, vrlo zavisno od Interneta kao i da ti korisnici imaju umjerene do vrlo izraženih simptoma depresije.

Profesorica Catriona Morrison, koja je predvodila istraživanje, upozorila je da zamjena normalnih društvenih interakcija Internetom može da upućuje na psihološke poremećaje poput depresije i zavisnosti.

“Naše istraživanje je pokazalo da je prekomjerno korištenje Interneta povezano sa depresijom. Još uvijek ne da li Internet privlači depresivne osobe ili je uzrok depresije”, kazala je Morrison.

Inače, simptomi depresije razlikuju od osobe do osobe, ali, uglavnom, uključuju probleme sa spavanjem, letargiju, očaj, smanjen apetit, razdražljivost i probleme sa koncentracijom.

Posted by on 2013-11-01. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login