Prelijepi konji planine Čabulje

konji, ČabuljaU Hercegovini ima dosta prirodnih zanimljivosti, od ljepote krajolika do poludivljih životinja koje su nam na dohvat ruke.

Nije česta pojava da ćete negdje naići na krdo konja koji su potpuno nezavisni od ljudi i slobodno se šeću padinama i proplancima ovih krajeva.

Ali na prostoru Bila i nižih dijelova planine Čabulje na platou ili bolje reći proplanku na nadmorskoj visini oko 1.000 metara možete upravo vidjeti to, poludivlje konje potpuno slobodne ali uvijek u obrambenoj formaciji kruga gdje svi motre pogledom kojim pokrivaju i ‘snimaju’ cijeli teren kako bi na vrijeme primjetili sve šta im se približava.

Jako inteligentne životinje dopuštaju ‘uljezu’ približavanje na određenu daljinu i doimaju se mirnima, međutim ako ste poželjeli biti skroz blizu ovih prelijepih životinja, stiže vam upozorenje od vođe koji se lagano izdvaja i postaje vidno nervozan, piše Abcportal.com.

Teren je bogat travom i ispašom pa su konji lijepo uhranjeni. Ukoliko potraju ljetne suše najveći problem je voda koje nema dovoljno za preko 100 poludivljih životinja koje borave u više krda na prostoru Bila, pa se onda uključuju mještani Goranaca i članovi tamošnjih konjičkih klubova koji se onda pobrinu za dovoz vode do nekoliko konjskih lokava. Također mještani se brinu o konjima i u zimskim hladnim i snježnim mjesecima kad su uvjeti za konje zbog hladnoće i nedostatka hrane jako teški.

Ako imate priliku i ljubitelj ste prirode i svijeta divljih životinja nemojte propustiti priliku za posjetiti Bile i širi prostor planine Čabulje u Hercegovini.

Posted by on 2013-07-11. Filed under Izdvojeno, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login