Prema stepenu slobode medija Finska i dalje na vrhu, BiH na 68. mjestu

mediji BiHFinska, Holandija, Norveška, Luksemburg i Andora na vrhu su liste zemalja u svijetu prema stepenu slobode medija, a BiH je nazadovala 10 mjesta u odnosu na prethodni izvještaj i nalazi se na 68. mjestu, navodi se u najnovijem izvještaju nevladine organizacije Reporteri bez granica.

Najbolje plasirana država sa prostora nekadašnje Jugoslavije je Slovenija, koja je na 35. mjestu. Srbija je napredovala za 17 mjesta i nalazi se na 63. mjestu, Hrvatska se popravila za četiri mjesta i sada je na 64.

Crna Gora je pala sa 107. na 113. mjesto prema indeksu slobode medija. Makedonija je u odnosu na prethodni izvještaj pala za 22 mjesta i sada je na 116. mjestu.

Francuska je na 37. mjestu, Mađarska na 56, Italija na 57. i Grčka na 84. mjestu. Sjedinjene Države su na 32, a Kina na 173. mjestu.

Rusija je zauzela 148. mjesto, odnosno nazadovala je za šest pozicija od prošle godine.

Dobre rezultate su pokazale i neke bivše sovjetske republike. Estonija je na 11. mjestu, Litvanija na 33. i Letonija na 39. mjestu.

Na kraju spiska su Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.

Ukupno je rangirano 179 zemalja.

Reporteri bez granica su nevladina organizacija sa sjedištem u Parizu koja zagovara slobodu štampe i medija uopće.

Organizacija Reporteri bez granica ističe da njihov indeks mjeri samo stepen slobode medija, ali ne i kvalitetu novinarstva u pojedinim zemljama.

Posted by on 2013-01-31. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login