Premalo sna narušava izgled lica

san, spavanjeMalo istraživanje švedskih naučnika, koje je objavljeno u časopisu Sleep, potvrđuje ono što već svi duže vrijeme mislimo – manjak sna narušava izgled lica.

Ako spavate manje od 7 sati dnevno, vaše oči će postati natečene, tamni krugovi ispod očiju izraženiji, a dugoročni negativan učinak jesu bore koje će vaše lice učiniti starijim.

“Izgled lica jako utiče na to kako će vas okolina doživljavati i kako će se prema vama ponašati”, izjavila je voditeljica istraživanja dr. Tina Sundelin.

U istraživanju je sudjelovalo samo 10 osoba. Naučnici su ih fotografirali nakon 8 sati sna, ali i nakon neprospavane noći. Potom je 40 drugih sudionika proučavalo njihove fotografije i ocjenjivalo izgled.

Rezultati su pokazali da, bez obzira na pokušaj prikrivanja neprospavane noći, svi sudionici izgledaju starije i umornije.

Prethodna istraživanja su pokazala da manjak sna nema štetan učinak samo na izgled, već i na zdravlje i povećava rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, pretilost, bolesti srca i srčani udar. Također povećava rizik od nastanka povišenog krvnog tlaka i povišene razine holesterola.

Posted by on 2013-09-04. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login