Premijera dječije predstave ‘Bosanska bajka’ 27. februara u tuzlanskom BKC-u

Tuzla, BKCPozorišna predstava za djecu “Bosanska bajka” za koju režiju i scenarij potpisuje Nedim Malkočević bit će premijerno izvedena 27. februara u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, u čijoj produkciji je predstava i rađena.

Komad je namijenjen za djecu osnovnih škola, kako bi ih se na bajkovit, edukativan, zabavan i inspirativan način uputilo u bosansku historiju, tradiciju, kulturu i ljepotu, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije.

“Bosanska bajka” govori o troje učenika, ujedno i tri glavna lika Damiru, Maji i Dini, koji otvaraju zabranjenu knjigu za koju moraju pronaći tajni ključ, zvani Bosna. Tada prolaze razne pustolovine, uče o bh. planinama, sevdalinci, hrani i tako na bajkovit način upoznaju historiju BiH.

Režiser i scenarist predstave Nedim Malkočević ističe da je ovaj komad namijenjen djeci, ali da je mogu gledati i odrasli.

Predstava baštini bosansku tradiciju, običaje, govori o njegovanju bosanskoga jezika, opstojnosti i bogatoj historiji, tvrdi on, dodavši da je ona svojevrstan pokušaj da se djeci na vrijeme kaže u kakvom bogatstvu žive i s kakvim predispozicijama za budućnost.

– Ozbiljan segment ove predstave zauzimat će muzika. Željeli smo da tokom predstave baštinimo našu sevdalinku, ali isto tako i našu ljubav prema ovoj zemlji u kojoj živimo, jer druge nemamo – ustvrdio je Malkočević.

Mladi glumac Feđa Zahirović, koji u predstavi tumači lik Damira, te pastira s Vlašića i ribara iz Krajine, tvrdi da će zbog načina na koji je bh. historija prikazana u ovoj predstavi svako dijete prihvatiti taj komad kao priču o BiH.

Osim Feđe Zahirovića, uloge u predstavi tumače Hasiba Hadžimehmedović i Hasan Sušić, scenografiju potpisuje Hari Ejubović, dok je muziku radila Mirela Ibrahimović- Mehanović, ujedno i umjetnička rukovoditeljica predstave.

Predstava je poklon tuzlanskoj publici povodom Dana nezavisnosti BiH.

Posted by on 2017-02-07. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login