Premijera: Dokumentarni film “Sarajevolution”

SarajevolutionPremijera Dokumentarni film “Sarajevolution”, autora Gilulia Levia i Marco Rubichia, premijerno je prikazan u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) i u Kinu “Bosna”.

Premijeri je prisustvovao i ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias, koji je najavio i skorašnji početak “Mjeseca italijanske kulture u BiH”. Osim brojnih umjetnika, kulturnih radnika, predstavnike diplomatskog kora u BiH, projekcijama su prisustvovali i protagonisti filma i građani Sarajeva.

Kako se navodi u saopćenju, autori su naveli da su zadovoljni što su filmom uspjeli prikazati Sarajevo na jedan drugačiji, pozitivniji način, te predstaviti dio energije koju on nudi.

Nakon Sarajeva,  film će biti prikazan u Trstu, Veneciji, Rimu, Milanu, te u još nekoliko gradova u Italiji, u kojima je već prikazan. Sarajevolution je projekt nastao 2011. godine u svrhu da istraži kulturni život Sarajeva danas.

U središtu filma je priča o građevini koja je bila jedan od simbola grada, Vijećnici, veličanstvenoj zgradi u kojoj je bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, navodi se u saopćenju.

Posted by on 2014-10-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login