Premijera lutkarske predstave “Odkamena priča”

Odkamena pričaU nedjelju, 16. decembra, od 18 sati, na sceni Sarajevskog ratnog teatra, a u oviru dječije scene SARTRČIĆI, svoju premijeru imaće lutkarska predstava „Odkamena priča“ Studija lutkarstva Sarajevo realizirana u koprodukciji sa Sarajevskim ratnim teatrom. Režiju predstave potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović, a tekst Ljubica Ostojić.

Zašto „Odkamena priča“?

Živimo u zemlji u kojoj ne postoji jedinstvena strategija razvoja kulture, pa tako ni jedinstveni odnos prema kulturno-historijskim vrijednostima, s toga smo krenuli u potragu za povijesnom istinom srednjovjekovlja koristeći se izučavanjem stećaka, kao fragmentima i dokumentima naše kulturne baštine, te znanstvenim radovima i studijama o Bogumilima, kao i sakupljanjem starih narodnih vjerovanja i legendi.

„I kad ne govore stećci ne šute” ureza dijak Hlepac, a spisateljica Ljubica Ostojić dodaje”I nije kamen mrtav, dušu on ima. I priču ima.” A priča je to o Zlatorogu, Gorčinu i Kosari, staroj legendi koja govori o ljudskoj pohlepi, želji čovjeka da bude slavan i sebi najpreći, bez obzira na posljedice, neznajući pri tom da će mu to što izabere i presuditi.

Petnaestogodišnjica Studija lutkarstva Sarajevo

Tokom cijele 2012.godine, Studio lutkarstva Sarajevo je obilježavao svojih 15 godina rada.
Studio lutkarstva je čestvovao  na slijedećim festivalima: 10.međunarodni festival „Zvezdarište“, Beograd („Mali princ“), „Sarajevska zima“, 14.međunarodni festival „Zlatna iskra“ , Kragujevac, Baščaršijske noći i 20. Susreti lutkarskih pozorišta/kazališta BiH, Bugojno („Djevojčica sa šibicama“), 13. Međunarodni festival LUT FEST, Istočno Sarajevo („Patuljak nam priča“), a zabilježio je i brojna gostovanja širom Bosne i Hercegovine: Potoci, Gračanica, Goražde, Foča, Donji Vakuf, Bugojno, Gornji Vakuf, Zavidovići, Prnjavor, Stolac, Brestovsko, Vlasenica, Istočno Sarajevo, Gradačac i Laktaši, te u regionu: Slavonski Brod, Vinkovci, Beograd i Kragujevac.

Posted by on 2012-12-13. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login