Premijera Mustafićeve predstave u Kamernom teatru 55: Mali mi je ovo grob

ERMIN BRAVO, SVETOZAR CVETKOVICPovodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, bečki teatar Schauspielhaus je od beogradske književnice Biljane Srbljanović poručio tekst o Sarajevskom atentatu. Ovaj tekst bio je predložak i za režiju predstave “Mali mi je ovo grob” Dine Mustafića koju je već vidjela beogradska publika, a uskoro će i sarajevska. Predstava je inače imala premijeru u Bitef teatru 12. marta.

 

– S velikim nestrpljenjem iščekujemo sarajevsku premijeru, jer je za naše društvo važno da se teme prošlosti koje su postale polje naše borbe, podjela i falsifikovanja otrgnu od dnevnopolitičkih prepucavanja i prenesu u polje odgovornog umjetničkog iskaza i historijskih fakata od kojih možemo naučiti živjeti za budućnost. Tako je i s Mladom Bosnom i pričom o Gavrilu Principu, kroz sjajan tekst Biljane Srbljanović “Mali mi je ovaj grob”, u kojem su idealizam i sloboda apsolutne vrijednosti spram kulture srdžbe koja dominira Balkanom i čini nesretnim generacije pretvarajući ih u žrtvenu janjad svojih podlih i prizemnih nacionalističkih strasti, izjavio je Mustafić za Fenu povodom sarajevske premijere.

U predstavi igraju Milan Marić, Svetozar Cvetković, Ermin Bravo, Marko Janketić i Amila Terzimehić. Predstava je nastala je u koprodukciji Hartefakta, Bitef teatra, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i kazališta Ulysses s Brijuna, te u saradnji s brojnim partnerima iz cijele regije. Dramaturzi predstave su Željka Udovičić i Božo Koprivica, scenografiju potpisuje Dragutin Broz, kostim Darinka Mihajlović, scenski pokret Sonja Vukićević, a muziku Draško Adžić.

Sarajevska premijera predstave “Mali mi je ovaj grob” biće u subotu, 3. maja, u Kamernom teatru 55, prva i druga repriza su 4. i 5. maja, a u sklopu ovogodišnjeg programa Modul Memorije.

Posted by on 2014-05-03. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login