Premijera opere Carmen na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

opera, CarmenJedna od najpopularnijih opera na svijetu “Carmen” Georgesa Bizeta premijerno će, pod dirigentskom palicom Roberta Homena u režiji Dore Ruždjak-Podolski, biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u petak, 9. decembra, a prva repriza u subotu, 10. decembra.

Opera će biti izvedena uz učešće orkestra Sarajevske filharmonije i hora Opere Narodnog pozorišta. Radnja predstave smještena je u španski grad Sevilla i okolne planine oko 1820. godine za vrijeme koride. Prati dio života i ljubavnih nedaća lijepe djevojke Carmen.

Umjetnička direktorica Opere NPS Amila Bakšić istaknula je na današnjoj pres-konferenciji da je “Carmen” jedna od najizvođenijih i najpopularnijih predstava, te da će upravo izvedbom ove opere dostojanstveno biti obilježene dvije godišnjice i to 65. godišnjica Opere NPS i 90. godišnjica Narodnog pozorišta Sarajevo.

Bakšić je podsjetila da je kompozitor Georges Bizet zahvaljujući samo ovoj operi dobio status najistaknutijeg francuskog kompozitora, zbog čega je Narodno pozorište prije tri i pol godine upriličilo koncertnu izvedbu ove predstave, ali je nedostajala scenska dimenzija.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dario Vučić najavio je danas da će izvedba ove opera biti “bombastična” budući da u njoj igraju kvalitetni operni pjevači, scenografija je također jedinstvena, a uradio ju je Josip Lovrenović. Dodao je i da u operi pjeva i dječiji hor OMŠ “Mladen Pozajić”.

Rediteljica Dora Ruždjak Podolski govoreći o operi naglašava da je i ova izvedba smještena u 1820. godinu, jer je kao takva nastala, ali i zato što je u tom periodu Carmen bila žena koja se borila za ona prava koje žene danas imaju, ali zato jer smo svi, kako kaže, u jednom trenutku svog života Carmen.

Sanja Anastasijević igrat će Carmen u premijernoj izvedbi ove predstave, a ona je danas kazala da joj je izuzetna čast i zadovoljstvo igrati Carmen, iako je ovo opera koju je teško konceptno izvesti budući da zahtjeva mnogo igre i temperamenta.

Karte za operu, koja će biti izvedena na izvornom francuskom jeziku, već su unaprijed rasprodane, ali direktorica Bakšić naglašava da će opera imati svoje izvedbe svaki mjesec do kraja ove sezone.

Francuska opera “Carmen” nastala je 1875. godine. Libreto su napisali Henri Meilhac i Ludovic Halecutevy prema prema noveli “Cigani” Prospera Merimeea.

Posted by on 2011-12-09. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login