Premijera predstave ‘Tramvaj’ u tramvaju na Željezničkoj stanici

Tramvaj“Tramvaj” naziv je predstave reditelja Senada Alihodžića koja će u organizaciji Udruženja “Fercera” biti izvedena 2. jula na Željezničkoj stanici u Sarajevu.

Predstava donosi zanimljive priče i situacije iz svakodnevnih vožnji tramvajem, a bit će izvedena upravo u ovom javnom prevoznom sredstvu.

Uloge su ostvarili Jasna Diklić, Izudin Bajrović, Aleksandar Seksan, Irma Alimanović Alihodžić, Mirna Kreso, Muhamed Hadžović, Damir Kustura, Sanjin Arnautović i Senad Alihodžić.

Glumica i autorica ideje Irma Alimanović Alihodžić istaknula je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u krugu GRAS-a da je ideja za ovaj komad nastala iz njenog iskustva dugogodišnjeg korištenja tramvaja kao javnog gradskog prevoza, tokom kojeg je bia svjedokom različitih situacija.

‘ Imala sam i situacije sa džeparošima i nisam znala kako se postaviti – nekada sam reagirala, a nekada ne, sve dok se jednom nisam licem u lice suočila s jednim džeparošem kada sam se istinski prepala za svoj život. Bila sam jako uznemirena’ – kazala je ona, dodavši da je to i makroslika našeg društva.

Autor teksta Adnan Lugonić naglašava da je tramvaj prostor gdje se sreću ljudi različitih generacija, te su u tom kontekstu razmišljajući o predstavi tražili rješenje da pokažu različite društvene situacije. Ističe da su tekst mijenjali iz dana u dan i secirali ga.

Producent i reditelj predstave Senad Alihodžić podvlači da je danas postaviti ambijentalnu predstavu mnogo teže i istinska je ‘noćna mora’, a ujedno iziskuje i nogo više novca nego to uraditi na teatarskoj sceni.

Stoga je postavku ove predstave finansijski podržala Američka ambasada u Sarajevu.

‘Ovo je priča o problemima svih generacija, kao i priča o ljudima koji se voze tramvajem, ali i onima koji ne koriste to javno prevozno sredstvo’ – istaknuo je on.

Nakon premijere, predstava će reprizno biti igrana 3., 4. i 5. jula, a broj karata za jednu izvedbu je ograničen na 40 mjesta.

Cijena karata je 10 KM, a sav prihod će biti dat u humanitarne svrhe.

Posted by on 2013-07-02. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login