Premijera predstave ‘Tramvaj’ u tramvaju na Željezničkoj stanici

 Sarajevo, Željeznička stanica

Sarajevo, Željeznička stanica

“Tramvaj” naziv je predstave reditelja Senada Alihodžića koja će u organizaciji Udruženja “Fercera” biti izvedena 2. jula na Željezničkoj stanici u Sarajevu.

Predstava donosi zanimljive priče i situacije iz svakodnevnih vožnji tramvajem, a bit će izvedena upravo u ovom javnom prevoznom sredstvu.

Uloge su ostvarili Jasna Diklić, Izudin Bajrović, Aleksandar Seksan, Irma Alimanović Alihodžić, Mirna Kreso, Muhamed Hadžović, Damir Kustura, Sanjin Arnautović i Senad Alihodžić.

Glumica i autorica ideje Irma Alimanović Alihodžić istaknula je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u krugu GRAS-a da je ideja za ovaj komad nastala iz njenog iskustva dugogodišnjeg korištenja tramvaja kao javnog gradskog prevoza, tokom kojeg je bia svjedokom različitih situacija.

‘ Imala sam i situacije sa džeparošima i nisam znala kako se postaviti – nekada sam reagirala, a nekada ne, sve dok se jednom nisam licem u lice suočila s jednim džeparošem kada sam se istinski prepala za svoj život. Bila sam jako uznemirena’ – kazala je ona, dodavši da je to i makroslika našeg društva.

Autor teksta Adnan Lugonić naglašava da je tramvaj prostor gdje se sreću ljudi različitih generacija, te su u tom kontekstu razmišljajući o predstavi tražili rješenje da pokažu različite društvene situacije. Ističe da su tekst mijenjali iz dana u dan i secirali ga.

Producent i reditelj predstave Senad Alihodžić podvlači da je danas postaviti ambijentalnu predstavu mnogo teže i istinska je ‘noćna mora’, a ujedno iziskuje i nogo više novca nego to uraditi na teatarskoj sceni.

Stoga je postavku ove predstave finansijski podržala Američka ambasada u Sarajevu.

‘Ovo je priča o problemima svih generacija, kao i priča o ljudima koji se voze tramvajem, ali i onima koji ne koriste to javno prevozno sredstvo’ – istaknuo je on.

Nakon premijere, predstava će reprizno biti igrana 3., 4. i 5. jula, a broj karata za jednu izvedbu je ograničen na 40 mjesta.

Cijena karata je 10 KM, a sav prihod će biti dat u humanitarne svrhe.

Posted by on 2013-06-29. Filed under Događaji, Kultura, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login