Premijera predstave Zid 30. novembra 2013.

SARTR

SARTR

U subotu, 30. novembra 2013. godine, od 20h na sceni Sarajevskog ratnog teatra, svoju premijeru, u okviru programa Teatarska opservatorija, imaće predstava Zid, u režiji studenta III godine Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, Zulfikara Filandre.

Predstava Zid, adaptacija isoimene kratke priče  velikog francuskog filozofa Jean-Paul Sartrea, je, izvorno, Zulfikarov ispit II godine Režije, realiziran na ASU u klasi prof. Pjera Žalice.

Ovo je prvi put u posljednjih 20 godina da Sartreov Zid ima svoju premijeru na repertoaru jednog sarajevskog pozorišta, nakon Zida Dine Mustafića u Kamernom teatru 55 iz 1993. godine.

Predstava će na sceni Sarajevskog ratnog teatra igrati i 01. i 02. decembra 2013.

Ova predstava je realizirana u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, a njenu realizaciju su podržali Centar Andre Malraux i izdavačka kuća Dobra knjiga.

U vremenu kada čovječanstvo vjeruje da je fašizam bio nekada davno i da su tamo negdje fašisti, kao i da je umiranje za ideale nemoguće (jer ideali ne postoje), vrlo je izazovno (a prije svega odgovorno) baviti se pričom iz 1939. godine, a pritom zaključiti da su jedino tehnike ubijanja protivnika uznapredovale.

Kraj je uvijek isti- smrt. A za smrt uvijek vežemo  neizvjesnost, nikada ne znamo kada će doći, jedino znamo da nas neće izbjeći. U ovoj priči smrt dolazi sa izlaskom sunca.

Kako bi se ponašali ako bi bili svjesni da ćemo biti pogubljeni za nekoliko sati? Šta se dešava u trenutku kada smrt više nije pretpostavka, apstrakcija, nego činjenica koja dolazi sa fašistom koji će izvršiti pogubljenje?

Sukobljavanje sa smrću u trenutku kada je ona izvjesna, nije više sukobljavanje sa nevidljivim silama, vec preispitivanje sebe, svog odnosa prema životu  i na kraju prema prihvatanju svoje smrtnosti.

Da li smo sposobni za egzistencijalna pitanja kada je prolazak svake minute koračanje prema smrti? Da li Ibbietino (Muhamed Hadžović) negiranje vlastitog postojanja u trenutku kada je svjestan da će umrijeti proizvod straha ili razočarenja u nemogućnost uspjeha revolucionarnih ideja?

Uostalom, da li je moguće biti revolucionar, heroj koji vjeruje u ideale kada postoje snažniji i moćniji protivnici koji imaju samo jedan cilj-izvesti vas pred zid, strijeljati i zakopati ideale.

Prije toga će dovesti doktora (Emir Fejzić), i to je još jedan dokaz monstruoznosti fašista. Da li doktor ima tabletu protiv smrti?

„Šta znači žrtvovati se za ideale? Šta je herojstvo? Da li su heroji uopće više mogući u našem vremenu? Da li je ironija savremenog svijeta učinila ove koncepte naivnim? Naša adaptacija Zida vas  poziva da s nama zaronite u promišljanja ovih pitanja, prateći posljednje sate života dva revolucionara i jednog apolitičnog dječaka koji su osuđeni na smrt strijeljanjem u haosu Španskog građanskog rata.“, kazao je režiser predstave Zulfikar Filandra.

Predstava Zid na scenu Sarajevskog ratnog teatra postavljena je u okviru programa Teatarska opservatorija, programa posvećenog realizaciji i prezentaciji radova studentima Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

U toku sva tri dana igranja predstave Zid u CDA Sarajevskog ratnog teatra svi posjetitelji moći će pogledati i izložbu posvećenu Jean-Paul Sartreu koju je Sarajevskom ratnom teatru za ovu priliku velikodušno ustupio Centar Andre Malraux, stoji u saopćenju Sarajevskog ratnog teatra.

U predstavi igraju: Adnan Goro, Sabit Sejdinović, Muhamed Hadžović, Sanjin Arnautović, Emir Fejzić.

Dramatzacija i dramaturgija: Ensar Sulejmanagić, Nejra Babić

Izvršna producentica: Latifa Imamović

Produkcija: Sarajevski ratni teatar i Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo

Producent: Nihad Kreševljaković

Posted by on 2013-11-24. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login