Preminula Margaret Thatcher

Margaret Thatcher

Margaret Thatcher

Britanski mediji javljaju da je  od moždanog udara u 88. godini života preminula je bivša britanska premijerka Margaret Thatcher.

“Doživjela je moždani udar i umrlo jutros, mirno, s velikom tugom objavljuju njezina djeca Mark i Carol. Opširniju izjavu dat ćemo kasnije tijekom dana.”, rekao je Lord Bell.  Posljednjih godina, prva žena na premijerskom mjestu u Britaniji, bila je vrlo krhka i imala dosta zdravstvenih problema. Bila je bolnici i u decembru 2012. kada je neposredno prije Božića podvrgnuta operativnom zahvatu zbog problema s mjehurom, no već prije Nove godine otpuštena je kući.

“Kraljica je vrlo tužna jer je čula vijest o smrti barunice Thatcher te će poslati privatnu poruku saućešća njenoj porodici”, saopšteno je iz Buckinghamske palače.

Britanski premijer David Cameron na Twitteru je napisao: “Izgubili smo velikog vođu, veliku premijerku i veliku Britanku. S velikom tugom sam primio vijest o smrti Lady Thatcher”.

Margaret Hilda Thatcher bila je britanska premijerka od 1979. do 1990. godine. Bila je jedina žena koja je okupirala poznati kabinet na kućnom broju 10 u Downing Streetu.

Posted by on 2013-04-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login