Preminuo Đorđe Balašević

Legendarni kantautor Đorđe Balašević preminuo je tokom liječenja od bolesti koju izaziva korona virus, COVID-19, na Kliničkom centru Vojvodine.

Đorđe Balašević
Đorđe Balašević

Balašević je prije nekoliko dana primljen na Infektivnu kliniku gde je liječen od upale pluća izazvane COVID-om 19.

On se navodno desetak dana liječio kod kuće od simptoma upale pluća, ali je zbog blagog pogoršanja ipak preventivno primljen u Infektivnu kliniku, potvrdila je njegova porodica početkom nedjelje.

Balašević je novembra 2019. godine imao infarkt, tada su mu ugrađeni stentovi i morao je da otkaže svoje nastupe, a poslije toga uslijedila je i epidemija korona virusa, pa već duže vreme publika nije mogla da ga čuje uživo.

Povodom smrti kantautora Đorđa Balaševića, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je njegovoj porodici izraze najdubljeg saučešća.

Tokom večeri se nekoliko desetina građana okupilo ispred kuće Balaševića u Novom Sadu. Preminulom pjevaču Novosađani su odali poštu paljenjem svijeća, cvijećem i porukama. Zastave na Gradskoj kući su spuštene na pola koplja.

Jugoslovenski i srpski kantautor, tekstopisac, pjesnik, glumac i reditelj, Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu.

Karijeru je počeo prije gotovo četiri decenije u grupi Žetva, s kojim je snimio prvi singl “U razdeljak te ljubim”, koji ga je proslavio.

Napustio je taj bend, kako bi osnovao grupu Rani mraz, čiji su članovi bili i Bora Đorđević koji će kasnije osnovati grupu Riblja čorba i Biljana Krstić.

Nakon dva izdata albuma, Balašević se 1982. godine odlučio za solo karijeru, koju su obilježile stotine hitova popularnih na čitavom prostoru Jugoslavije.

Ukupno je objavio 12 albuma.

Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.

Singl “Računajte na nas”, iz perioda dok je bio član benda Rani mraz, zabilježio je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostao popularan među publikom cijele bivše Jugoslavije.

Tokom ratova na prostoru bivše zemlje bio je veliki kritičar politike Slobodana Miloševića.

Posted by on 2021-02-19. Filed under Film & Muzika, Kultura, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login