Preminuo istaknuti hrvatski novinar Milorad Bibić Mosor

Milorad Bibić Mosor

Milorad Bibić Mosor

Dugogodišnji novinar “Slobodne Dalmacije”, jedno od legendarnih imena splitskog i hrvatskog novinarstva, Milorad Bibić Mosor preminuo je u petak, 17. februara, u 59. godini.

Milorad Bibić rodio se u Splitu 25. jula 1952. godine, gdje je završio Osnovnu školu Bratstvo-jedinstvo, Gimnaziju Vladimir Nazor i Fakultet elektrotehnike, mašinstva i brodogradnje stekavši zvanje diplomiranog inženjera elektrotehnike.

Međutim, njegovo profesionalno opredjeljenje nikad nije bila elektrotehnika nego novinarstvo.

Kao profesionalni novinar radio je u splitskom tjedniku Nedjeljna Dalmacija, a potom prelazi u splitski dnevnik Slobodna Dalmacija. U obje redakcije bio je i urednik Sportske rubrike. Njegova specijalnost uvijek je bio sport, a uža mu je specijalnost košarka o kojoj je godinama pisao u raznim tjednicima i revijama: SN Reviji, Sprintu, Magazinu Koš, Magazinu Košarka, reviji Gloss, specijaliziranome košarkaškome mjesečniku FIBA Basketball Monthly, a surađivao je i u zagrebačkim Sportskim novostima, riječkome Novom listu, ljubljanskim listovima Delo i Dnevnik, mariborskoj Večeri, sarajevskome Oslobođenju, skopskoj Večeri..

Kao sportski novinar pratio je brojna velika svjetska natjecanja, Olimpijske igre, Svjetska i Europska prvenstva, intervjuirao mnoge poznate osobe iz sportskog svijeta.

Nekoliko godina na splitskoj Televiziji Marjan bio je urednik i voditelj specijalizirane košarkaške emisije U koš, u koš. Napisao je knjigu o slavnome splitskome košarkašu Dinu Rađi “Moj galebe”, knjigu o prvoligaškim godinama radničkoga nogometnoga kluba “Split Split je Prva liga” te zajedno sa zagrebačkim novinarom Zoranom Kovačevićem biografiju poznatog košarkaškoga trenera Mirka Novosela “Zlatna košarka Mirka Novosela”, monografiju o KK Spilt “Od starog placa do vrha Europe”, te knjiga o odrastanju u Splitu šezdesetih “Zakon pjace”.

Hrvatski zbor sportskih novinara proglasio ga je sportskim novinarom godine za 1997. godinu, a 2003. i 2005. godine Hrvatski zbor sportskih novinara dodijelio mu je godišnju nagradu za sportsku publicistiku za knjige Split je Prva liga i Zlatna košarka Mirka Novosela.

Od sredine osamdesetih godina prošlog vijeka redovno piše humorističke priloge za Pomet u Slobodnoj Dalmaciji, a surađivao je u humorističkim časopisima Berekin i Žulj. Osim sporta i humora, u Slobodnoj Dalmaciji piše tekstove za mnoge rubrike. Posljednjih godina najdraža su mu “putovanja u povijest”, razgovori sa Splićankama i Splićanima poznatim i popularnim sredinom prošloga stoljeća… Napisao je i scenarij za filmove o dvojici velikana splitskog, dalmatinskog i hrvatskog nogometa Frani Matošiću i Vladimiru Beari.

Posljednjih nekoliko godina bio je redovni saradnik Aleksandra Stankovića u emisiji “Nedjeljom u 2”.

Može li Mosor umrit?

Može li nestat planina, planina od čovika, planina smija, planina dobre voje, masiv ljubavi, one tvrde, kamene, osunčane i drage. Može li?

Košarka, balun, politika, klape prijatelja, sićanja, familija, povrj svega Split i Dalmacija, bile su njegove teme, zvonija je ka visoki kampanel nad sitnin dušama koje su sebi uzimale ono šta more stat u žep.

On je uzima samo ono šta more spremit u pluća, i od toga je polovicu dilija.

Ostavija je iza sebe puno, tek ćemo doznat koliku bužu je u nama, u Splitu, u Hrvatskoj zauzima onoliki čovik.

Jedinica njegova Vedrana javila je kako je s bolničke posteje odletija dok je soba odzvanjala muzikon, svirala je prilipa ‘O sole mio’.

Priselija je u onu drugu stvarnost – iša guštat na onome mosorskome suncu, onome friškome zraku, nać malo mira, uvik novi, uvik razvučen u smij.

I dok je smija bit će i Mosora!

Damir ŠARAC

Posted by on 2012-02-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login