Preminuo John Young, astronaut koji je prošetao Mjesecom

John Young

John Young

Američki astronaut John Young, koji je prošetao mjesecom 1972. i koji je prokrijumčario sendvič s govedinom u orbitu tokom karijere koja ga je učinila jedinom osobom koja je letjela u tri svemirska programa NASA-e, umro je u dobi od 87 godina.

Young, koji je letio u svemir šest puta, umro je u petak noću u svojem domu u Houstonu nakon komplikacija izazvanih upalom pluća, rekao je glasnogovornik Nacionalne aeronautičke i svemirske administracije (NASA) Allard Beutel.

Bivši pokusni pilot američke mornarice bio je deveta osoba koja je kročila na Mjesec, što su postigla još trojica nakon Younga. Na kraju je postao jedan od astronauta s najviše postignuća u historiji američkog svemirskog programa. Letio je u svemir dva puta tokom NASA-inog programa Gemini sredinom 1960-tih, dva puta u mjesečevim misijama Apollo i dva puta na svemirskim shuttlovima 1980-tih. On je jedini letio u sva tri programa.

Young je otišao u penziju  2004. nakon 42 godine rada u američkoj svemirskoj agenciji.

Misija Apollo 16 u aprilu  1972., njegov četvrti svemirski let, odvela ga je na površinu Mjeseca. Kao zapovjednik misije on i njegov kolega iz posade Charles Duke istraživali su područje Mjesečeva gorja Descartes, prikupili 90 kg stijenja i uzoraka tla i provezli se više od 26 km u mjesečevu vozilu roveru.

Youngov prvi let u svemir bio je 1965. u misiji Gemini 3 koja je odvela njega i astronauta Gusa Grissoma u orbitu Zemlje u prvom američkom svemirskom letu s dvije osobe. Njegova misija Apollo 10 u maju 1969. poslužila je kao generalna proba za historijsku  misiju Apolla 11 dva mjeseca kasnije u kojoj je Neil Armstrong postao prvi čovjek koji je hodao Mjesecom. Young i njegova posada izveli su sve aspekte te misije osim što nisu sletjeli na Mjesec.

Youngova peta svemirska misija u kojoj je bio zapovjednik je bio prvi let NASA-ina prvog svemirskog shuttlea Columbia 1981.
On je bio prva osoba koja je letjela u šest svemirskih misija 1983. kada je zapovijedao Columbijom na njezinu prvom letu kao Svemirskog laboratorija, s posadom koja je izvela više od 70 naučnih eksperimenata. Nakon toga više nikad nije letio u svemir.

Young je rođen 24. septembra 1930. u San Franciscu, a odrastao je u Orlandu na Floridi. Nakon što je diplomirao aeronautičko inženjerstvo na Tehnološkom institutu Georgia 1952. stupio je u mornaricu i diplomirao na školi za pokusne pilote.

NASA ga je odabrala 1962. za svoj astronautski program.

Posted by on 2018-01-07. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka, Uspjeh & Karijera. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login