Preminuo Kim Jong Il

Kim Jong-il Sjevernokorejski lider Kim Jong-il preminuo je u 69. godini u svom posebnom vozu pri obilasku zemlje, potvrdila je državna televizija Sjeverne Koreje.

“Dragi vođa”, kako su ga zvanično oslovljavali u Koreji, zemlji sa nuklearnim oružjem, proveo je više od 15 godina na vlasti. Uzrok smrti je srčani udar.

Naslijedit će ga treći sin, Kim Jong Un, koji je kao nasljednik predstavljen još septembra 2010. godine.

Južnokorejska agencija Yonhap javila je da će Kim Jong Il biti sahranjen 28. decembra.

Sjevernokorejski lider preminuo je u svom posebnom vozu pri obilasku zemlje, potvrdila je državna televizija Sjeverne Koreje.

Najavljivačica odjevena u crno objavila je vijest o smrti Kim Jong-ila, dodajući kako je “Dragi vođa” preminuo u subotu od iscrpljenosti u pomaganju narodu Sjeverne Koreje, posljednje komunističke zemlje na svijetu, javlja Reuters.

Kim Jong Il je na vlast došao 1994. nakom smrti svog oca Kim Il Sunga ili Velikog vođe, a zadnjih godina zdravlje mu se pogoršalo. Prije tri godine doživio je i moždani udar, a zbog zdravlja je započeo prijenos vlasti na svog sina.

Agencija Yonhap je navela da je vojska Sjeverne Koreje stavljena u stanje pripravnosti, a da su akcije na berzi u Seulu pale za pet procenata.

Kim Jong Il bio je vođa Sjeverne Koreje od 1994. godine. Njegove zvanične pozicije su Predsjednik Nacionalnog komiteta odbrane Demokratske Narodne Republike Koreje, Vrhovni komandant Korejske narodne armije i Generalni sekretar Radničke partije Koreje.

Poput oca, i Kim Jong Il, je bio centar jakog kulta ličnosti unutar Sjeverne Koreje. Konstantno je hvaljen i počastvovan kao heroj, govornik i veliki čovjek bez premca.

Posted by on 2011-12-19. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login