Preminuo Mustafa Nadarević

U 78. godini preminuo je glumac Mustafa Nadarević.

Mustafa Nadarević
Mustafa Nadarević

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943. godine. Iako je živio i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, najveći dio života proveo je u Zagrebu.

Pozorišnu karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Prve je velike uloge dobio u domaćim kazališnim komadima – Bogdana u Hvarkinji, Pometa u Dundi Maroju, Miletića u Ostavci, Leonea u Gospodi Glembajevima.

Glumio je i Cyranoa, Figara i M. P. Murphyja, a filmsku karijeru započinje početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća u sporednim ulogama.

Nacionalni prvak postao je 2006. godine
U filmu Otac na službenom putu Emira Kusturice 1985. godine istaknuo se ulogom Zijaha. Zatim su uslijedili filmovi Već viđeno Gorana Markovića 1987. godine, Glembajevi Antuna Vrdoljaka 1988. godine, pa Kuduz, Gluvi barut, Praznik u Sarajevu, Puška za uspavljivanje, Savršeni krug, Ničija zemlja, Gori vatra, Nafaka, Kod Amidže Idriza, i mnogi drugi. Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji Lud, zbunjen normalan koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Kao redatelj je debitirao 1992. godine s predstavom Let iznad kukavičjeg gnijezda, a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – Balkanski špijun Dušana Kovačevića, Zabune Alana Ayckbourna u Satiričnom kazalištu Kerempuh, Hasanaginica Milana Ogrizovića u Hrvatskom narodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu predavao je dvije godine, a na sarajevskoj jedan semestar.

Dobitnik je brojnih priznanja za režiju, glumu i rad u pozorištu. Odigrao je oko 150 pozorišnih uloga, snimio više od 60 filmova, drama i TV serija. Sarađivao je sa nekim od najvećih reditelja jugoslovenskog filma. Odlukom Ministarstva kulture RH 2006. godine proglašen je nacionalnim prvakom.

Godine 2012. oženio se slovenskom dizajnericom Slavicom Radović, iste je godine preminula u 48. godini. Iz prvog braka Mustafa je imao kćer Nađu, a iz drugog braka kćer Nanu i sina Ašu.

Posted by on 2020-11-22. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login