Preminuo profesor Zdravko Grebo

Zdravko Grebo
Zdravko Grebo

Istaknuti bosanskohercegovački intelektualac i profesor emeritus na Pravnom fakultetu Zdravko Grebo preminuo je jutros u Sarajevu u 71. godini.

Grebo (72) je rođeni Mostarac, no najveći dio života proveo je u Sarajevu gdje je decenijama bio profesor na Pravnom fakultetu. Doktorirao je pravne nauke na beogradskom univerzitetu.

Zbog svog intelektualnog angažmana i odlučnog zalaganja za načela humanizma i demokracije, uz ostala odlikovanja, dobio je i medalju francuske Legije časti.

Na Pravnom fakultetu predavao je više od 40 godina. Bio je član Executive Board of Bosnian Peace Corps, osnivač HCA za ex-Yu, direktor Pravnog Centra FOD BiH, direktor međunarodnog postdiplomskog kursa “Evropske studije” i osnivač Otvorenog društva Bosne i Hercegovine (Soroševa fondacija).

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. godine, a postdiplomski studij i doktorat na Univerzitetu u Beogradu. Dobitnik je Nagrade Evropskog kluba za mir i protiv rasizma i ksenofobije 1994., Ruzveltove medalje 1994. te Francuske legija časti 2003. godine.

Objavio je knjige: Marks i Kelsen, Pravni sistem SFRJ, Savremena administracija, Philosophy of Law, Loyla University, New Orleans, 1984.Savremena američka pravna teorija, Separat III programa RTS BiH 1989.Novi Ustav BiH, Theoris iuris, Sarajevo, 1993.,Elementi evropskog prava, urednik, Univerzitet u Sarajevu, 1994…

Posted by on 2019-01-29. Filed under Magazin, Mostar, Obrazovanje, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login