Preminuo velikan svjetske književnosti Gabriel Garcia Marquez

Slavni kolumbijski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Gabriel Garcia Marquez preminuo je u 87. godini života.

Gabriel Garcia Marquez

Gabriel Garcia Marquez

Informaciju o smrti poznatog pisca potvrdila je za AP njegova porodica.

Gabriel Garcia Marquez, pisac knjiga “Ljubav u doba kolere” i “Sto godina samoće”, najviše prevođenog i najčitanijeg djela na španskom jeziku, proteklih dana bio je smješten u bolnicu u Mexico Cityju, zbog problema sa urinarnim traktom i upale pluća.

Dok je bio u bolnici mnogi novinari su se okupili, no on im je samo kazao da idu, riječima: “Vi ste svi ludi. Što radite ovdje? Vratite se svom poslu, bavite se nečim što vrijedi.”

Preminuo je sedam dana nakon što je pušten na kućno liječenje.

Garcia Marquez posljednji put se javno pojavio 6. marta, kada je izašao iz svog doma da pozdravi novinare koji su ga posjetili za njegov 87. rođendan.

Marquez je rođen u martu 1927. godine u Aracataci, u Kolumbiji. Posljednjih 30 godina života živio je u Mexicu.

Njegov roman “Sto godina samoće” smatra se za remek djelo hispanoameričke i svjetske literature, za koji je Garcia Marquez dobio 1982. godine Nobelovu nagradu za književnost.

Posted by on 2014-04-17. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login