Preporuke državljanima BiH za Brazil

navijači, BiH

navijači, BiH

Uoči početka Svjetskog prvenstva u Brazilu, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ukazalo je na neke od bitnijih stvari državljanima BiH koji namjeravaju posjetiti tu Južnoameričku državu i bodriti reprezentaciju BiH na utakmicama, prenosi agencija Anadolija.

Državljanima BiH koji posjeduju važeći biometrijski BiH pasoš za ulazak i boravak u Federativnoj Republici Brazil nije potrebna viza. Boravak u Brazilu bez brazilske vize moguć je na period od 90 dana (tri mjeseca).

– Tri vakcine za miran san –

“Svim državljanima BiH koji putuju u Brazil prije odlaska u ovu zemlju preporučuje se prijem tri vakcine: protiv žute groznice, hepatitisa A i trbušnog tifusa. Prijemom ovih vakcina otklanja se rizik od posljedica uboda insekata (komaraca), zaraze kontaminiranom hranom i vodom. Naročitu pažnju  treba obratiti na održavanje lične higijene, izbjegavanje konzumiranja vode iz slavina, često pranje ruku, korištenje sredstava koja odbijaju insekte”, navode iz MVP-a BiH.

Naglašeno je da za državljane BiH koji pored pasoša BiH posjeduju i pasoš neke druge države važno je da prilikom ulaska i izlaska iz Brazila koriste istu putnu ispravu (pasoš).

“Ako u Brazil ulazite sa putnom ispravom BiH, potrebno je da prilikom izlaska iz te zemlje pokažete  istu putnu ispravu. U protivnom, brazilske pogranične vlasti će predočenje druge putne isprave tretirati i sankcionirati kao prekršaj”, naglašavaju iz MVP BiH.

Zbog opasnosti od gubljenja ili krađe putne isprave (pasoša), državljanima BiH se preporučuje da svoje putne isprave (pasoše) pohrane na sigurno mjesto, u sefu hotelske sobe ili na drugi pogodan način. Umjesto orginalne putne isprave, savjet je MVP-a BiH, dovoljno je sa sobom nositi kopiju iste: kopija stranice sa fotografijom i osobnim podacima, što je u slučaju kontrole brazilskih vlasti dovoljno za utvrđivanje identiteta osobe.

“Za vrijeme boravka u Brazilu državljanima BiH se savjetuje kretanje u grupama, naročito u kasnim noćnim satima kao i izbjegavanje kretanja van sigurnih gradskih zona. Zbog raširene pojave ‘džeparenja’ i krađa u gradskom prijevozu, na plažama savjetujemo da sa sobom nosite minimalne iznose gotovog novca. Poželjno je i preporučuje se da većinu plaćanja ne obavljate u gotovini, već putem kreditne kartice. Za mogućnost korištenja vaše kreditne kartice u Brazilu kontaktirajte vašu matičnu banku”, preporuka je MVP-a BiH.

– Pomoć nude Srbija i Turska –

U slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći i zaštite državljani BiH se mogu obratiti Konzularnom uredu BiH sa sjedištem u Rio de Janeiro, putem e-maila: consularoffice.rio@bhembassy.org

Ovaj Ured počinje sa radom 12. juna i bit će otvoren za vrijeme sudjelovanja nogometne reprezentacije BiH na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu. Konzularni ured BiH nalazit će se na adresi: Hotel Regina, Rua Ferreira Viana 29 – Flamengo, Rio de Janeiro.

U izvanrednim situacijama kao što su smrt, teška tjelesna povreda, gubitak ili krađa putne isprave ili pritvor državljani BiH moći će se za konzularnu pomoć i zaštitu pored Konzularnog ureda BiH u Rio de Janeiro obratiti i Ambasadi Republike Srbije u Braziliji, kao i Generalnom konzulatu Republike Turske u Sao Paolu.

Kontakt telefon u Ambasadi Republike Srbije u Brazliji je 00556132237272 ili 00556132231994, a web-stranica je www.brasilia.mfa.gov.rs.

Kontakt telefon u Generalnom konzulatu Republike Turske u Sao Paolu je 00551130625564 ili 00551130628210, a e–mail adresa: consulate.saopaulo@mfa.gov.tr.

Informacije u vezi sa pruženjem konzularne zaštite i pomoći državljanima BiH koji borave u Brazilu moći će se dobiti i u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH putem telefona 033/281-108 i 033/281-191 kao i na fax broj 033/227-156.

Posted by on 2014-06-05. Filed under Sport, Svjetsko fudbalsko prvenstvo. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login