Prevareni radnici iz Teslića najavljuju tužbe

Teslić

Teslić

Grupa od 17 bh. državljana iz okoline Teslića, koji su nekoliko dana bili zadržani u iračkom gradu Erbil, jutros su doputovali kući.

Najavili su i da će podnijeti zajedničku krivičnu prijavu protiv sugrađanina Zorana Ristikića koji je organizovao njihov put u Irak, nakon obećanog posla i dobre zarade, ali se ispostavilo da su prevareni.

Danas je ih je primio i načelnik Opštine Teslić Savo Kasapović, koji je naveo da je lokalna vlast uradila sve što je bilo u njenim ovlaštenjima da im pomogne i istakao kako mu je drago što sve završilo na najbolji mogući način.

“Zajedno treba da pošaljemo poruku da naši ljudi ne treba da budu ovako lakovjerni i da ne nasjedaju na pojedine lijepe priče o zaposlenju, već da treba da konsultuju institucije i više ljudi”, rekao je Kasapović.

Zahvalnost je uputio medijima koji su ovu situaciju pratili od početka do kraja, Ministarstvu vanjskih poslova BiH i Ambasadi BiH u Jordanu i Konzulatu u Turskoj na njihovom angažmanu da se ovaj problem što prije završi.

Na rad u Erbil, posredstvom njemačke kompanije čiji je vlasnik Eugen Ejrih, otišlo je deset Bošnjaka, šest Srba i jedan Hrvat iz okoline Teslića.

Pomoć su zatražili nakon što su shvatili da od obećanog posla i zarade nema ništa, jer su bili izloženi svim vidovima maltretiranja.

Uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova BiH, a posredstvom Generalnog konzulata BiH u Istanbulu, radnici su u subotu uvečer doputovali u Istanbul, gdje ih je prihvatilo osoblje Konzulata.

Osuguran im je prevoz za BiH, a po dolasku u Teslić jedan od radnika, Suvad Ibrahimkadić iz Gomjenice je ispričao da su im u Iraku pomogle kolege iz Bugarske.

“To im nikada nećemo zaboraviti. Dijelili su jedan obrok i vodu s nama”, kaže Suvad.

Ahmed Ibrahimkadić ispričao je da su u Iraku trpjeli glad, jer su bukvalno bili “prodati” jednom građevinskom preduzimaču, a bili su im oduzeti pasoši.

Elvis Ramić iz Blatnice, koji je poruku u njihovom položaju u Iraku objavio na svom profilu na društvenoj mreži Facebook rekao je da ništa od obećanog nisu dobili.

“Od obećane plate od 700 dolara sedmično nismo dobili ništa. Oduzeli su nam dokumenta i veoma grubo se ponašali, predstavljali se kao prevodioci, šefovi, a prijetili su nam i pištoljem”, kaže Elvis.

U Irak su ušli na osnovu turističkih viza koje važe 15 dana, a po dolasku u ovu zemlju, uz izgovor da su pasoši potrebni za produžavanje viza i izdavanje dozvola, pasoši su im oduzeti.

Nakon što su ustanovili da su prevareni i da je glavni organizator putovanja, njemački državljanin nestao, te da su ostali bez pasoša, kontaktirali sa članovie svojih familija, koji su o tome obavijestili Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Odmah po saznanju o dešavanjima u Erbilu, u popodnevnim satima, 24. novembra, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, putem Ambasade BiH u Amanu (Hašemitska Kraljevina Jordan), stupilo u kontakt s bh. državljanima, iračkim državljaninom – poslovnim saradnikom njemačkog državljanina koji je bh. radnike doveo u Irak, nadležnim iračkim institucijama, kao i s uredima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Međunarodnog Crvenog križa u Iraku i Jordanu.

Osigurano im je vraćanje putnih isprava, a zatim i prijevoz za povartak u BiH.

Posted by on 2011-11-29. Filed under Teslić, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login