Prihod od festivala “Dani Sarajeva” biće uložen u obnovu Vijećnice

Vijećnica, Sarajevo

Vijećnica, Sarajevo

Ovogodišnja manifestacija-festival „Dani Sarajeva“, koji će biti održani od 22. do 26. maja u Beogradu, bit će otvorena izložbom „Sarajevska Vijećnica još jednom“ bh. autora Nedžada Mulaomerovića. Svi prihodi bit će uloženi za obnovu Vijećnice.

„Na taj način će se pred beogradskom publikom za vrijeme festivala govoriti ne samo šta se pisalo i komponovalo u Sarajevu, već i o opsadi Sarajeva“, rekla je Alma Mašić, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava BiH, koja organizuje festival u saradnji s Gradskom upravom Grada Beograda  Agencijom za evropske integracije i saradnju s udruženjima.

Glumac i direktor Kamernog teatra 55 Dragan Jovičić istaknuo je da je velika čast učestvovati na festivalu, na kojem će biti odigrane predstave „Sumnja“ redateljice Selme Spahić, te Dine Mustafića „Šta sam to učinio“ i održana premijera predstave „Prst“ kosovske spisateljiceDoruntine Baše.

Osim teatarskog programa publika će imati priliku čuti novi bend Damira Imamovića „Sevdah Takht“.

Kao dramski pisac na „Danima Sarajeva“ svoju knjigu „Strana 212“ promovirat će Almir Imširević.

Publiku za vrijeme petodnevnog festivala očekuje bogat i raznovrstan program, koji čine predstave, koncerti, izložbe, promocije i debate.

Tako će putem jedne od debata na probleme sedam institucija  kulture ukazati Denisa Sarajlić-Maglić, zamjenica ministra civilnih poslova BiH, sa željom da ono što smatra akutnim problemom u BiH da jednu regionalnu dimenziju.

Organizatori su zaključili da mladi iz Beograda i Sarajeva nisu opterećeni prošlošću, ali ne zaboravljaju šta se desilo 90-ih godina prošlog stoljeća te da na mladima ostaje da isprave što su starije generacije upropastile.

Posted by on 2012-05-14. Filed under Kultura, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login