Prije 75 godina, invazijom na Poljsku, počeo Drugi svjetski rat

Drugi svjetski ratPoljska je obilježila 75. godišnjicu početka Drugog svjetskog rata na ceremoniji polaganja vijenaca u luci Gdanjsk. Premijer Donald Tusk odao je počast poginulima u prvoj bici Drugog svjetskog rata.

Nacistička Njemačka izvršila je invaziju na Poljsku 1, septembra 1939. godine, granatirajući poljski garnizon u Gdanjsku. Britanija i Francuska objavile su rat Njemačkoj dva dana kasnije.

Poljski i njemački predsjednici Bronislav Komorovski i Joakim Gauk također će se sastati kako bi odali počast poginulima u ratu i raspravljali o ratu s mladim Poljacima i Nijemcima, prenosi BBC.

Tusk je položio vijenac na spomenik poljskim žrtvama bitke iz Drugog svjetskog rata u četiri sata i 45 minuta ujutru po lokalnom vremenu.

On je također komentirao aktuelni sukob između ukrajinskih vojnika i proruskih separatista, rekavši da nije vrijeme za “naivni optimizam”.

Poljska se snažno zalaže za sankcije protiv Moskve zbog ruske podrške separatističkim borcima u istočnoj Ukrajini.

Poljski premijer Donald Tusk stajao je pognute glave nakon što je položio vijenac dok je zora počela da sviće nad spomenikom poginulima u prvoj bici Drugog svjetskog rata.

Na današnji dan prije 75 godina, njemačka krstarica Šlesvig-Holštajn, koja je bila usidrena u prijateljskoj posjeti slobodnom gradu Danzigu, sadašnjem Gdanjsku, u 4,45 sati je otvorila vatru na mali poljski garnizon na polutoku Vesterplate. Istovremeno je na hiljade njemačkih vojnika prešlo poljsku granicu. Tako je počeo Drugi svjetski rat.

Tuskove izjave bile su usmjerene na današnje vrijeme. Kazao je da fraza “nikad više rat” sada ima potpuno drugačije značenje u svijetlu onoga što se događa u Ukrajini.

Danas nije vrijeme za “lijepe govore” niti za “prosti optimizam”, kazao je. Evropljani moraju naučiti lekciju iz Drugog svjetskog rata, koja je, kako je kazao, “ta da ne postoji mjesto za naivni optimizam”.

Posted by on 2014-09-01. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login