Prijedor je grad sa najvećim brojem povratnika u BiH

Prijedor

Prijedor

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Sead Jakupović izjavio je u razgovoru za Agenciju Fena da je Prijedor grad u koji se vratilo najviše prijeratnih stanovnika te da je ostvaren značajan napredak na unapređenju političke i sigurnosne situacije i vraćanju međunacionalnog povjerenja.

“Prijedor je grad s najvećim brojem povratnika u BiH. Već 1998. i 1999. godine ovdje je krenuo povratak pod šatore, da bi 2005. na prostoru općine Prijedor bilo 23 hiljade povratnika” – potcrtao je Jakupović.

Naglasio je da su primjeri napretka u Prijedoru rezultat međusobnog dogovora i kompromisa svih učesnika u vlasti, a jedna od tih pozitivnih priča je nedavno jednoglasno usvojena odluka o promjeni grba grada Prijedora, a što je putokaz, kaže Jakupović, kako bi i drugi trebalo da rade.

Pojašnjava da svi odbornici iz reda bošnjačkog naroda, kao i oni u izvršnoj vlasti, daju puni doprinos da bi se stvorili što bolji uvjeti za život svih stanovnika Prijedora.

“Mitovi su ovdje razbijeni. Ubijeđen sam da je u Prijedoru puno bolja situacija nego u drugim gradovima, čak i u Federaciji BiH, i kada je u pitanju zapošljavanje i odnos prema povratnicima” – ocijenio je Jakupović.

Naglašava da se dosta toga počelo raditi na polju zapošljavanja povratnika u javnim institucijama, uz napomenu da je uloga političara da aktivnije  učestvuju u lobiranju i razgovoru s direktorima javnih preduzeća i institucija da bi se određeni broj povratnika, kvalitetnih kadrova, zaposlio.

Govoreći o potencijalima prijedorske dijaspore, Jakupović navodi da danas u Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji i skandinavskim zemljama živi i radi veliki broj Prijedorčana i ono što je njihov zajednički imenitelj jeste izuzetno izražena ljubav prema rodnom gradu.

Stoga veoma značajnim je ocijenio nedavno održani prvi investicijski forum bh. dijaspore u Prijedoru, čiji je cilj bio da se dijaspori, koja je u ovom gradu prepoznata kao ogroman potencijal, predstave mogućnosti ulaganja u Prijedor.

“Od početka sam dio priče kada je u pitanju inicijativa o organiziranju ovog foruma i pokazali smo da Prijedor ima svoju mladost i znanje. Ovo je prvi put da je u BiH organiziran forum ovakvog karaktera da bi se ohrabrili ljudi koji žive i rade van BiH, imaju kapital, pozicije i imena, da ulažu u ovo područje” – naglasio je Jakupović.

Ističe da je Prijedor grad u koji vrijedi ulagati, koji ima svoje resurse te da razvoj ove lokalne zajednice predstavlja podršku razvoju drugih sredina u BiH.

Jakupović zaključuje da dužnosnici federalnog i državnog nivoa vlasti trebaju više pažnje posvetiti Prijedoru, povratnicima u ovaj grad te usmjeravanju potencijalnih investitora i donatora prema Prijedoru.

Posted by on 2013-08-17. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login