Prijete li nam nestašica i poskupljenje?

poplava, sušaPoljoprivreda u Bosni i Hercegovini je skroz uništena, a federalno Ministarstvo poljoprivrede je već trebalo poduzeti mjere da ljudi počnu ponovo sijati. Štete su tolike da nema države ni proračuna koji bi ih nadomjestili, kazao je Đuro Kopić, predsjednik Udruženja duhanara Posavine, koji je i sam, kako kaže, pretrpio ogromne štete.

Stoga se mnogi poljoprivrednici nadaju pomoći od poticaja. Naime, Vlada FBiH je na nedavno održanoj sjednici donijela odluku o usvajanju programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava Poticaji za poljoprivredu utvrđenih proračunom FBiH za 2014. godinu. Sredstva za realizaciju programa, u ukupnom iznosu od 65.800.000 KM, bit će isplaćena s proračunske pozicije subvencije javnim poduzećima – poticaj za poljoprivredu. Na program su saglasnost dali nadležni odbori za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo oba doma Parlamenta FBiH, a on će biti operativan nakon što bude urađen pravilnik o dodjeli sredstava korisnicima.

– Isplata poticaja bi nam sada dobrodošla, ali ne bi pomogla da se štete saniraju skroz. Poplave su pokazale da se ovako više ne može, da se nešto u sistemu mora promijeniti. Poljoprivrednici će trebati raditi tri do četiri godine, da bi sanirali štete, vratiti se na početak i krenuti od nule, kazao je Kopić, te dodao kako je pretrpio štetu od 100.000 KM.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović istakao je kako su probijeni zakonom propisani rokovi za usvajanje programa poticaja, za više od stotinu dana, ali smatra da taj trud nije bio uzaludan.

Posted by on 2014-06-18. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login