Prijeti li BiH demografska katastrofa s novim njemačkim zakonom?

fabrika, posao

fabrika, posao

Njemački koalicioni partneri postigli su dogovor o novom imigracijskom zakonu kojemu je cilj privući još školovanih radnika iz država van Europske unije, objavili su mediji.
Njemačka bilježi najvišu stopu otvorenih radnih mjesta i želi stabilizirati penzione fondove. Najviši procenti zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti su pooštrili uvjete na tržištu rada u najjačoj evropskoj ekonomiji, a poslodavci se muče u pokušajima da popune skoro milion radnih mjesta. Ovakva situacija ograničava ekonomski rast Njemačke.

Upravo informacija da će Njemačka ukloniti prepreke za dobijanje posla u toj zemlji samo će zadati snažan udarac tržištu rada u Bosni i Hercegovini.

Obrazovani mladi ljudi već odlaze iz BiH i sa najavljenim olakšanjem dobijanja radne vize samo će još više povećati odseljavanja.

Mnoge firme u BiH ali i institucije naći će se pod pritiskom kako zadržati dobre i poštene radnike.

Njemačkoj treba najmanje milion radnika i odlučila je radnu snagu potražiti na Zapadnom Balkanu.

Kako je za Radiosarajevo pojasnio predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić godinama su vlasti upozoravane da će doći do ovoga.

“Znamo da je Njemačka ovo planirala. Čim nađe poslodavca u Njemačkoj, radnik iz BiH će moći otići sa našim pasošem i tamo se prijaviti i raditi. To je mjera koja će definitivno sve što je radno sposobno u BiH povući u Njemačku. Njima treba veoma mnogo radnika raznih profila. Naše političke strukture, koje se hvale nekim velikim rezultatima u poboljšanju ekonomskog stanja, zapravo pokazuju da nisu ništa uradili na reformama”, rekao je Majić.

Upozorio je da ćemo doći u tešku situaciju da ćemo morati uvoziti jeftinu radnu snagu poput izbjeglica iz Pakistana, Iraka, Sirije, koji ne mogu u zapadnoj Europi dobiti posao.

“Bit će veliki pritisak na zdravstvo, penzione fondove, budžet itd”, objašnjava Majić.

Nedavno je Evropsko vijeće za vanjske poslove (ECFR) objavilo studiju u kojoj upozoravaju da je talas migracije mladih i školovanih kadrova sa Zapadnog Balkana u Njemačku rezultat upravo mjera zvaničnog Berlina, a ne loše situacije u regiji.

Istaknuto je da lokalne vlasti u državama regije, posebno u BiH, ne mogu mnogo toga uraditi da spriječe odlazak mladih koji u Njemačkoj lakše pronalaze posao.

Posted by on 2018-10-04. Filed under Banja Luka, Bihać, Livno, Mostar, Sarajevo, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login