Prikazan film ‘Taoci’ u okviru Takmičarskog programa

Film “Taoci” režisera Rezoa Gigineishvila prikazan je danas u Narodnom pozorištu u okviru Takmičarskog programa 23. Sarajevo Film Festivala (SFF).

Sarajevo Film FestivalUloge tumače Merab Ninidze, Darejan Kharshiladze, Tina Dalakishvil, Irakli Kvirikadze, Giga Datiashvili, Giorgi Grdzelidze, George Tabidze, Giorgi Khurtsilava, Vakhtang Chachanidze i Ekaterine Kalatozishvili.

Radnja filma smještena je u Sovjetskoj Socijalističkoj Republici Gruziji 1983. godine. Mladenci koriste pripreme za svadbu kao paravan iza kojeg kuju planove za odvažan bijeg iz Sovjetskog Saveza. Njihov cilj je da pobjegnu iz svog klaustrofobičnog okruženja, istraže slobodni svijet i riješe se uskogrudog svjetonazora svojih roditelja. Dan nakon vjenčanja, Nika i Ana odluče provesti najrizičniji mogući plan: oteti avion na lokalnoj liniji između Tbilisija i Batumija i prisiliti pilota da sleti u Turskoj, najbližoj destinaciji izvan granica Istočnog bloka. Međutim, nakon što avion uzleti, a pritisak se ubrzano povećava, svi planovi otmičara amatera padaju u vodu. Vrhovni sud u Sovjetskoj Socijalističkoj Republici Gruziji je 1991. godine odobrio slobodu kretanja.

Režiser filma Rezo Gigineishvili kazao je da je mu je trebalo mnogo energije da snimi taj film te da je imao velikih problema.

Pojasnio da je taj period još uvijek “otvorena rana”, ali da generacije koje dolaze drugačije gledaju na historiju.

– To je već bio zločin, ali sistem je tu stvar još više „napuhao”, kako bi opravdao svoje ponašanje – zaključio je.

Istakao je da je tema vrlo važna za njega te da se sjeća 1989. godine kada su njegovi roditelji šaptali skrivajući se od njega. Kasnije je, dodao je, shvatio o čemu su pričali.

Posted by on 2017-08-14. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login