Prirodni park s krokodilima plijeni pažnju ljubitelja prirode

Prirodni park krokodila

Krokodil

Zapadnoafrička država Gambija svojim prirodnim ljepotama i jedinstvenim plažama na obalama Atlanskog okeana plijeni pažnju ljubitelja prirode i divljine, a njezini parkovi postali su jednim od najatraktivnijih ponuda tamošnjeg turizma, piše Anadolu Agency (AA).

Gambija je najmanja kontinentalna država Afrike s površinom od 10.380 kilometara kvadratnih, a tropska klima, bogate šume i ravničarski predjeli čine je specifičnim turističkim draguljem za sve ljubitelje pejzaža, prirode i zelenila.

Prirodni park krokodila smješten usred naseljenog mjesta nedaleko od centra prijestolnice Banjula bilježi rekorne interese i posjete turista iz svih dijelova svijeta.

Na ulazu u park nalazi se muzej u kojem su izloženi predmeti koji se vezuju za historiju i tradiciju ove zemlje, kao i stalna postavka fotografija njezinih ljepota. Centralno mjesto u parku je jezero u kojem žive krokodili.

Praćeni budnim okom vodiča, posjetioci mogu izbliza vidjeti mladučad krokodila, kao i one veličine do pet metara. Dozvoljeno je čak i slikati se pored krokodila koji spavaju na toplom suncu.

Jedan od specijalnih rekvizita koji se nude turistima jesu ogrlice s krokodilskim zubima, koje prema legendi donose sreću onome ko ih nosi.

Uposlenici parka brinu da krokodili stalno budu siti kako ne bi predstavljali opasnost po turiste, a površina jezera je prekrivena travom i mahovinom, što joj dodatno daje na ljepoti i misteriji života ovih bića.

U samom centru parka nalazi se i zanimljiva građevina bez vrata i krova i s kamenom na sredini. Lokalna legenda tvrdi da su u tu kolibu dolazili i svoj problem rješavali parovi koji nisu mogli imati djecu. Žena bi navodno sjedila na kamenu, a muž bi je okupao vodom iz jezera s krokodilima. Nakon rituala, parovi su rađali djecu.

Na kraju posjete turisti se upisuju u Knjigu utisaka i daju dobrovoljne priloge za hranu krokodila.

Posted by on 2014-12-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login