Prnjavor najtolerantniji grad u BiH

Prnjavor

Prnjavor

Evropski pokret u BiH je povodom Dana Evrope opštini Prnjavor dodijelio je nagradu za najtolerantniji grad u BiH.

Predsjednik ovog pokreta Predrag Praštalo smatra da je to jedna od najispravnijih odluka koju je Evropski pokret u BiH do sada donio, jer je Prnjavor, ne samo danas, nego još i u vrijeme bivše Jugoslavije, bio sinonim multikulture, fer i korektnih odnosa, grad gdje dobri međunacionalni odnosi nisu nikad dolazili u pitanje.

“U Prnjavoru je, kao rijetko gdje u BiH, već ostvaren evropski nivo tolerancije i međusobnog poštovanja ljudi koji tamo žive. Smatram da Prnjavor kao takav s pravom nosi naziv `Mala Evropa`”, kaže Praštalo.

On je istakao da je Evropski pokret u BiH, inspirisan Prnjavorom, odlučio da ovu nagradu lokalnim zajednicama od iduće godine nazove “Mala Evropa”.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš je rekao da priznanje za najtolerantiniji grad u BiH ne pripada političarima već građanima ove opštine, jer je upravo njih Evropski pokret u BiH prepoznao kao ljude koji imaju visoke etičke vrijednosti, izgrađen evropski sistem vrijednosti toleranicije, međusobnog razumijevanja i uvažavanja.

On je naglasio da je opština Prnjavor lokalna zajednica gdje živi veliki broj različitih naroda i narodnosti, gdje svi dijele zajedničku sudbinu, izuzetno se dobro razumiju i slažu.

Posted by on 2012-05-09. Filed under Bosna i Hercegovina, Prnjavor, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login