Problem finansiranja Zemaljskog muzeja BiH i dalje neriješen

Godinama Zemaljski muzej predstavlja kulturnu i naučnu okosnicu našeg društva. U okviru tri odjeljenja arheologije, etonologije i prirodnih nauka, pohranjeno je više od tri miliona eksponata. Planirane su i nove postavke.

BiH, Zemaljski muzej
Zemaljski muzej BiH

Nakon skoro tri decenije, Zemaljski muzej bliži se danu kada će da otvori dio sa stalnom postavkom, Bosna i Hercegovina u praistorijsko doba. Ovaj dio je zatvoren 1992. godine, a njegov značaj za bh. društvo je nemjerljiv.

“Stalna postavka će prikazivati prošlost čovjeka od paleolita do rimskih osvajanja. Biće predstavljeno oko 3.000 predmeta koji su najbitniji i najznačajniji predmeti iz bh. prošlosti “, kaže kustos muzeja Ana Marić.

Andrijana Pravidur, zamjenik direktora Zemaljskog muzeja BiH naglašava da će ovom izložbom biti predstavljen suštinski kulturni dio BiH.

“To su izuzetno važne stvari, stvari koje mi trebamo znati, cijeniti i poštovati”, kaže Pravidur.

Uz trud zaposlenih i pomoć koja uglavnom dolazi iz Evrope i Sjedinjenih Američkih država u vidu projekata, muzej uspijeva da se održi u životu. Međutim, ono što je neophodno jeste da država nađe sistemsko rješenje za problem finansiranja.

Direktor Muzeja Mirsad Sijarić kaže da je muzej u trećoj deceniji rješavanja ovog problema i da ga sami ne mogu riješiti.

“To je velika institucija koju treba gurati u pozitivnom pravcu, a ne gurati je nogama u blato”, ističe Sijarić.

U muzeju smatraju i da je mali broj onih koje zabrinjava ovakvo stanje. Pandemija koronavirusa, dodatno je pogoršala cijelu stvar, izgubljeno je oko 90 odsto posjetilaca.

Zemaljski muzej ove godine obilježio je 133 godinu postojanja. Austrougarska je njegovim osnivanjem u Sarajevu imala dugoročan cilj – naučno i kulturno usmjeriti BiH, da li je Bosna i Hercegovina na putu tog cilja?

Posted by on 2021-02-25. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login