Pročistite krv Narandžom

Narandže

Narandže

Narandže su bogate vitaminima C i A. No to je tek početak priče. Potiču probavu, jačaju protok krvi i srce. Ali iako svi vole njen sok, treba je jesti cijelu.

Znate li da narandže daju snagu vitalnim organima i čiste organizam?

Omiljeni agrum čisti krv i poboljšava njezinu protočnost, te ima pozitivan uticaj na mineralizaciju kostiju. No mnogi rade jednu grešku – piju samo sok umjesto da jedu čitav plod. Na taj se način gube važni elementi, poput biljnih vlakana.

Dakako, ako vam je zbog nekih zdravstvenih problema narandža doista teško probavljiva, preporučljivo ju je zamijeniti grejpom. Za sve druge, vlakna su zapravo iznimno korisna, jer ona skrivena u narandžama su iznimno dobra za probavni sistem i olakšavaju zatvor. Smanjuju i holesterol, te su iznimno korisna za održavanje zdrave razine šećera u krvi.

Samo jedna narandža dnevno smanjuje rizik od moždanog udara za 19 posto. Čak i narandžina kora pojačava apetit, a pomaže i kod nadutosti ili grčeva u želucu.

Kosti, zubi i imunitet

Narandže su bogate kalcijem, koji je povezan sa zdravim kostima i zubima. Vitamin C stimulira proizvodnju bijelih krvnih stanica u tijelu, čime se poboljšava imunitet. Dakle, ako želite spriječiti virusne infekcije, redovno jedite narandže. Osim toga, redovna konzumacija može značajno smanjiti rizik i od razvoja bubrežnih kamenaca.

Posted by on 2013-12-13. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login