Procurili podaci više od 540 miliona korisnika Facebooka

Detaljne informacije o više od 540 miliona korisnika internetske društvene mreže Facebook mjesecima su bile javno vidljive, pokazala je istraga kompanije zadužene za sigurnost na internetu, prenose agencije.

Facebook
Facebook

Firma UpGuard je tokom rutinske kontrole otkrila veliko skladište podataka na neosiguranom serveru Amazona koji je koristila jedna meksička firma za društvene mreže.

Najveći dio informacija koje su sadržavale imena, komentare, reakcije i identifikacijske brojeve bio je o posjetiteljima stranice Cultura Colectiva.

Ta stranica saopćila je kako su podaci sakupljeni iz interakcije s korisnicima.

Privatni podaci, kao što su mail adrese i lozinke, nisu bili na navedenom serveru, jer Cultura Colectiva nema pristup takvim informacijama o korisnicima.

Facebook je saopćio kako njegova pravila ne dozvoljavaju da se podaci sa te društvene mreže čuvaju u javno dostupnim bazama te kako su navedeni podaci uklonjeni sa servera.

Ovo je posljednji u nizu incidenta vezanih za otkrivanje povjerljivih i ličnih podataka kompanije iz SAD-a.

Krajem marta Facebook je objavio kako su zaposleni u toj kompaniji imali pristup šiframa od približno 600 miliona korisnika.

U septembru prošle godine, zbog sigurnosne greške, procurile su informacije o 50 miliona korisnika ove društvene mreže, a početkom 2018. godine otkriveno je kako je kompanija Cambridge Analitica sakupljala podatke miliona korisnika.

Posted by on 2019-04-06. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login