Prodana Tvornica duhana Rovinj

Tvornica duhana Rovinj

Tvornica duhana Rovinj

Tvornica duhana Rovinj (TDR) prodana je kompaniji  British American Tobacco (BAT) za 505 miliona eura, saopćeno je iz Adris grupe putem Zagrebačke berze.

BAT je osim TDR-a postao i vlasnik kompanija u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafike, Hrvatskih duhana te maloprodajnih lanaca iNovina i Oprese.

Transakcija, nakon odbitka obaveza TDR-a, iznosi 505 miliona eura.

TDR je BAT-u prodao i 25-postotni udio u Tisku, čiji je vlasnik koncern Agrokor, odnosno Ivica Todorić.

Kako stoji u ugovoru, novi se vlasnik obavezuje zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja, te osigurati dodatnih 50 miliona eura u slučaju prijevremenog zatvaranja fabrike.

Informaciju je potvrdio i BAT, vodeći nezavisni proizvođač cigareta u Srednjoj Evropi sa liderskom pozicijom na hrvatskom tržištu i jakom pozicijom u Bosni i Hercegovini i Srbiji. BAT je na globalnom tržištu druga po veličini duhanska grupa na svijetu, čiji se brendovi prodaju na više od 200 tržišta.

Tportal podsjeća kako je nakon liberalizacije duhanskog tržišta TDR-ov tržišni udio počeo padati.

Prije nekoliko godina rovinjska fabrika prodavala je 12 milijardi cigareta godišnje, dok je lani ta brojka iznosila devet milijardi cigareta, zbog čega su se u Adrisu odlučili na prodaju.

Posted by on 2015-06-02. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login