Produžen mandat EUFOR-a u BiH za još godinu dana

EUFORVijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija produžio je mandat EUFOR-a u BiH za još godinu dana, saopšteno je u New Yorku.

U rezoluciji, koju su 15 članica VS-a jednoglasno usvojile, ponovljeno je da “primarna odgovornost za dalju uspješnu primenu mirovnog sporazuma leži na vlastima u BiH”, navodi se u saopštenju objavljenom na websiteu UN.

Snage Evropske unije su 2004. godine preuzele mirovnu misiju od stabilizacionih snaga NATO-a, sa zadatkom da osiguraju da sve strane nastave da se pridržavaju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je jučer u VSUN da je zemlja i dalje u političkom zastoju, uglavnom “zbog nespremnosti političara da se uključe u dijalog i postignu kompromis”.

Inzko je istakao da je zbog političke nestabilnosti od ključne važnosti da EUFOR ostane na terenu i da nastavi da pomaže njegovoj kancelariji i drugim međunarodnim organizacijama da ispune svoje mandate, navodi se u saopštenju.

Zemlje članice su rezolucijom VSUN ovlašćene da preuzmu sve potrebne mjere da brane prisustvo EUFOR-a i NATO-a i da im pružaju pomoć u sprovođenju njihovih misija.

Posted by on 2011-11-17. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login