Profesorski “uslovi” studiranja otjerali mnoge sa fakulteta

studentiObrazovni sustav je “rak rana” u Bosni i Hercegovini, počev od osnovnog do visokoškolskog. Pored velikog broja visokoškolskih ustanova, jedan od problema je i korupcija koja je prisutna na svakom koraku.

Obrazovni sustav je zastario, jedan profesor predaje nekoliko predmeta, a studenti trpe i omalovažavanja što je razlog zbog kojeg sve veći broj studenata odlučuju znanje steći u Europi.

Jedan od njih je i Nedžad Ribić, koji je tuzlanski Mašinski fakultet napustio nakon što mu je ostao samo jedan ispit do kraja. Za naš radio, Nedžad o svemu kaže:

“Student mora maksimalno biti opskrbljen literaturom, a ne da vam govori: snađite se vi kolega. Sa mnom je zajedno, u istom trenutku, još jedan kolega napustio. Samo su mene pozvali na razgovor jer sam ja jedini u historiji fakulteta koji je sa zadnjom ocjenom napustio”, kaže Ribić.

Nedžadov slučaj nije usamljen. Sve je više studenata koji se odlučuju da fakultet napuste. Nekoliko ispita pred kraj na, također Mašinskom fakultetu u Tuzli, to je uradio i Almedin Pandur zbog, kako kaže, brojnih problema koje je imao s pojedinim profesorima.

“Ona literatura koja je u silabusu navedena nije adekvatna za ono što oni traže. Kad smo rekli da to što nas pita nemaju u toj knjizi koju nam je dao, on je rekao kakva ta literatura – učite s moga predavanja. A njegovo predavanje je pisano rukom, on ga je skenirao i tako nam predaje s računara. I postavlja ti jednostavno pitanje dok ne znaš. Kad ne znaš kaže: žao mi je kolega niste položili. Kod drugog opet moraš skupljati nekog staža, tako on to zove. Kad skupiš staž možeš izaći na ispit. Meni se više nije dalo gubiti vrijeme i ja sam napustio”, ispričao nam je Almedin.

Šta je razlog zbog kojeg studenti napuštaju Mašinski fakultet i koliko ih je to do sada uradilo, od uprave nismo uspjeli saznali. Studenti, pak, kažu više od pedeset.

“Mislim da je kolega Ribić postupio veoma hrabro, korektno i ispravno. Podržavam ga. Za mene je OK na fakultetu. Nisam se do sada susretao s nekim problemima, ali ima puno studenata koji jesu”, rekao je jedan od studenata.

Političko djelovanje u visokom obrazovanju

Ni rektor Enver Halilović o ovome danas nije želio govoriti, kao ni dekan Mašinskog fakulteta Muhamed Mehmedović. Novinarima je poručio da će se u srijedu obratiti javnosti. Na naše inzistiranje da se danas očituje i iznese svoj stav, jer je Ribićevo pismo u medije procurilo još prije tjedan dana, iziričito je odbio i pozvao nas da dođemo na konferenciju za novinare za dva dana.

“Žao mi je stvarno. Vi ste uvaženi novinari, ali dobit ćete poziv za press konferenciju. Tada ću vam dati sve službene informacije”, rekao je dekan.

Brojni problemi ne tište samo studente Mašinskog fakulteta, već i njihove profesore. Na to je ukazivao i profesor ustavnog prava na Tuzlanskom univerzitetu Zlatan Begić.

“Jedna od osnovnih funkcija vladajućih oligarhija na UNTZ je što bolje udovoljiti vladajućim političkim opcijama kako bi se iskovale neke buduće vrlo atraktivne pozicije. Tako da danas imate da na Senatu Univerziteta jedan dekan javno kaže kako mjesta na univerzitetu treba čuvati za djecu profesora. Drugi opet javno kaže da je njemu stranka na prvom mjestu. Ovdje će se vrlo brzo početi dešavati da najizvrniji među nama, a to se već dešava. Kada kažem među nama mislim na nastavnike koji će vrlo brzo početi pisati slična pisma i napuštati ovu ustanovu”, ističe professor Begić.

Profesor sa tuzlanskog Rudarskog fakulteta Edin Delić ističe da ovakva pisma studenata ne trebaju iznenađivati. Bilo bi dobro, kaže Delić, kada bi institucije spriječile posljedice, ali proziva za odgovornost i studentsku organizaciju

“Uloga studentske organizacije je skandalozna. Studentske organizacije ne otvaraju uopšte pitanje studenata, kao ni pitanje ovog studenta Mašinstva. Jedino za što se bore su studentski rokovi i učestvuju u aktivnostima koje u pozadini imaju političko djelovanje u visokom obrazovanju”, konstatuje Delić.

Profesor Prirodno- matematičkog fakulteta u Tuzli Feriz Adrović kaže da najgore na UNTZ prolaze studenti i profesori koji imaju svoje dostojanstvo i nisu podložni korupciji.

“Neki se u drugim zemljama spale da privuku pažnju. Šta je mogao ovaj student, imao ispit do kraja i napustio. Da pokaže svima da je ovdje crno bez bijeloga. Ovdje je neviđena diskriminacija svih onih koji misle i imaju svoje ja, svoje dostojanstvo, svoj ponos, koji imaju čist obraz. Takvi ljudi ovdje kod nekih nisu podobni”, ogorčeno je reakciju studenata Mašinskog fakulteta prokomentirao znanstvenik i profesor Adrović.

Posted by on 2015-09-15. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login