Proizvođači hrane pripremaju se za ulazak Hrvatske u EU

Proizvođači hranePrivrednici iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije Crne Gore i BiH trebalo bi da intenziviraju saradnju i iskoriste prostor koji se na tržištima ove dvije zemlje otvara nakon promjena koje će nastati ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju,  ocijenjeno je na skupu u crnogorskoj Privrednoj komori, javio je dopisnik Agencije Onasa.

Poslovni forum predstavnika dvije zemlje organizovan je da bi proizvođači hrane, trgovci i distributeri iz dvije zemlje sagledali mogućnosti povećanja spoljnotrgovinske razmjene, čiji obim, kako je ocijenjeno, godinama bilježi blagi, ali zabrinjavajući trend pada.

Potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić kazao je da je cilj foruma da se pronađe odgovor na pitanje “kako do alternativnih tržišta, nakon ulaska Hrvatske u EU, ali i zajedničkog stvaranja nove vrijednosti.”

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je, kako prenosi Pobjeda, da nepovoljnosti za prehrambene sektore Crne Gore i BiH, nakon ulaska Hrvatske u EU, treba pokušati eliminisati jačanjem saradnje kompanija i podizanjem nivoa saobraćajne povezanosti.

“Naše zemlje kasne sa usvajanjem standarda i neće moći više izvoziti lako u Hrvatsku, odnosno EU. Šansa postoji i u međusobnom popunjavanju tržišta Crne Gore i BiH, jer će hrvatski proizvodi biti skuplji, manje konkurentni”, kazao je Šarović.

On je rekao da je obim robne razmjene Crne Gore i BiH 150 miliona eura i da je duplo manji od mogućnosti.

“Od 150 miliona, mali dio – 24 miliona eura, odnosi se na izvoz Crne Gore u BiH, a ostatak na izvoz BiH u Crnu Goru. Što se tiče hrane, u 2012. godini iz BIH u Crnu Goru izvezeno je 24 miliona eura, a iz Crne Gore u BiH 8,5 miliona eura”, kazao je Šarović.

Da bi uporedio koliki su gubici BiH zbog “zatvaranja” hrvatskog tržišta za njihovu hranu, Šarović je naveo da BiH iz Hrvatske uveze 400 miliona eura, a izveze oko 100 miliona.

Preduslovi za jačanje saradnje, prema riječima Šarovića, su unapređenje međusobnih saobraćajnih veza – preko Plužina i Foče, avio-prevoz, ali i šansa za Luku Bar.

Izvršni direktor Mljekare “Nika” Tomislav Žižić kazao je novinarima da je ta kompanija protekle tri godine izlagala proizvode i osvajala medalje na sajmu u Zenici, ali da nisu uspjeli da ostvare konkretnu saradnju sa proizvođačima mlijeka iz BiH.

“Imali smo dosta barijera, zbog specifičnosti BiH, različitih zahtjeva za Republiku Srpsku i Federaciju BiH i drugih problema. Nadam se da ćemo u narednom periodu uspjeti da uspostavimo bolju saradnju na obostrano zadovoljstvo”, kazao je Žižić.

Posted by on 2013-06-19. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login