Proizvodnja vlašićkog sira u kotorvaroškom kraju na izdisaju

Vlašićki sir

Vlašićki sir

U Kotor-Varoši je počela prva faza projekta Standardizovana proizvodnja vlašićkog sira. Projekt realizuje Centar za evropske integracije RS-a, a prema riječima Nedeljka Rakovića, koordinatora projekta, u naredna dva mjeseca biće formirana baza podataka o svim proizvođačima vlašićkog sira u kotorvaroškom kraju, kao i o stočnom fondu.

Biće održan i okrugli sto o temi Budućnost proizvodnje vlašićkog sira na području opština Kotor-Varoš, Kneževo/Skender-Vakuf i Teslić te usklađivanje proizvodnje vlašićkog sira sa evropskim standardima.

Promocija brenda

– Cilj nam je da se utvrdi na kom nivou je trenutno proizvodnja vlašićkog sira i da se trasiraju pravci unapređenja proizvodnje. Jasno je da se ozbiljnije mora pristupiti promociji tog autohtonog proizvoda kao brenda i certifikaciji tradicionalne proizvodnje u opštinama koje gravitiraju planini Vlašić, kazao je Raković.

Podsjetio je da su prije rata zemljoradničke zadruge godišnje otkupljivale od kooperanata u kotorvaroškom kraju više od 250 tona vlašićkog sira, koji je bio tražen širom Evrope, a posebno na austrijskom i italijanskom tržištu.

– Stočari su bili motivisani da konstantno povećavaju proizvodnju jer je plasman sira unaprijed bio obezbijeđen. Međutim, u toku prethodnog rata stočni fond u podvlašićkom kraju je desetkovan, a nakon zabrane nomađenja i pojave bruceloze, većina stočara bila je primorana da proda stada i da se okrene drugim poslovima. Lani je u podvlašićkim selima, koja teritorijalno pripadaju opštini Kotor-Varoš, proizvedeno manje od 10 tona vlašićkog sira, što jasno ukazuje da je proizvodnja na izdisaju, objasnio je Raković.

Istakao je kako je nemoguće očekivati da se stočari u punom kapacitetu vrate proizvodnji sira, sve dok im ne bude garantovan otkup po prihvatljivoj cijeni, dodajući da od prodaje vlašićkog sira trenutno najveću korist imaju nakupci.

Podsticajna politika

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Vlašićki izvori Radenko Perišić smatra da je proizvodnja vlašićkog sira ogromna razvojna šansa kotorvaroške i susjednih opština, te napominje da je vlašićki sir jedan od najpoznatijih balkanskih brendova.

– Stočarima u podvlašićkim selima moraju se stvoriti uslovi za normalan život. Putevi moraju biti obnovljeni, a elektromreža mora biti sanirana.

Jasno je da se što prije mora kreirati i korektna podsticajna politika, bez koje je nemoguće očekivati proizvodnju u skladu sa evropskim standardima, naglasio je Perišić.

Posted by on 2014-10-27. Filed under Kotor Varoš, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login