Projekat digitalizacije kina u BiH i Srbiji

 Sarajevo Film FestivalNa Festivalu evropskog filma na Paliću predstavljen je projekat “Digitalni filmski doživljaj” čiji je cilj opremanje kina za digitalne projekcije u  BiH i Srbiji. Nosioci projekta su “Obala Art Centra” iz Sarajeva i “Vilin grad” iz Niša.

“Digitalni filmski doživljaj” je proizvod saradnje između dvije zemlje sa ciljem konkurisanja za IPA fond Evropske unije, u ovom slučaju za prekograničnu saradnju između država – partnera u projektu. Ideja je da se revitalizuju postojeće i otvore nove sale sa digitalnom opremom.

U BiH imamo pet multipleksa, koji daju uglavnom američke hitove, a ostalo su domovi kulture sa zastarjelom opremom. Moramo hitno da reagujemo inače domaći, autorski, evropski film više nigdje neće moći da se vidi. Evropska komisija je zainteresovana da nas podrži, izjavila je predstavnica “Obala Art Centra” Ena Đozo.

Projekat će biti zvanično predstavljen u okviru 19. Sarajevo Film Festivala, gdje će se okupitu predstavnici lokalnih samouprava i domova kulture radi dogovora o javno-privatnom partnerstvu, a onda će se zajednički konkurisati za sredstva IPA fonda.

Posted by on 2013-07-20. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login