Projekat “Viva” škole filma ušao u petu sezonu

Projekat “Viva” škole filma do sada je obučio više od 900 srednjoškolaca i osnovaca u 33 grada Bosne i Hercegovine, da se bave i govore jezikom filma te tako progovore o važnim temama koje muče njihove generacije. Škola je ušla u petu sezonu snimanja filmova, koji će na kraju biti prikazani na Viva film festivalu u septembru, kada će se takmičiti za jednu od nagrada festivala.

Kreševo, Viva film radionica

Četvero filmskih radnika, mentora, prije šest godina krenulo je u avanturu zvanu filmski karavan, škola filma, edukacija i druženje s omladinom po cijeloj Bosni i Hercegovini. Upuštanje u avanturu nosilo je puno rizika: da li će im škole otvoriti svoja vrata, hoće li učenici biti zainteresovani, da li će imati i kakav će biti krajnji rezultat-film. Rezultat je bio sasvim neočekivan, a poseban momenat doživjeli su na zadnjem Viva film festivalu, gdje se emituju snimljeni filmovi.

“Na zadnjem festivalu je bilo nevjerovatno čudno kad je na binu izašlo, iz 17 gradova, 200 mladih ljudi. Sa bine su poslali poruku: želimo, hoćemo sretnu budućnost. Bitno je i da taj serijal koji radimo, kažu da je jako gledan”, rekao je Ratko Orozović, inicijator projekta.

“Većina se njih prvi put sretne sa kamerom, sa opremom za snimanje filma. I konačno dobiju priliku da neke svoje ideje koje su u tajnosti možda imali realizuju kroz film. Svake godine je sve veći i veći broj djece i jedini je uspjeh zapravo što u prosjeku svake sezone barem jedno, dvoje upiše akademiju, i mi smo uspjeli.”, kaže Goran Vrhunc iz mentorskog tima “Viva škole filma”

Kako se nositi sa vršnjačkim nasiljem, kako utјеcati na okoliš, ostati u svom gradu i zemlji ili otići, pitanje nacionalizma, borba sa samim sobom, kupovina diploma, predrasudama, su problemi kojima su se bavili mladi polaznici Viva škole filma. Oni su iskoristili priliku da filmskim jezikom progovore o svojoj svakodnevnici i problemima nudeći, osim kritike i rješenje za te probleme.

Posted by on 2020-02-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login