Prokoško jezero godišnje posjeti 20.000 turista

Prokosko_jezeroProkoško jezero ili “Gorsko oko”, kako ga neki nazivaju, smješteno u središtu planine Vranica, 22 kilometra od Fojnice, na nadmorskoj visini od 1.635 m, po mnogima je jedno od najljepših ledničkih jezera u Evropi.

Specifično je, osim činjenice da je ledničkog tipa, po tome što u njemu živi endemična vrsta čovječije ribice – triton i brojne druge biljne i životinjska vrste.

Načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura kazao je u razgovoru za Fenu da se Općina Fojnica fokusirala na turizam, te da je jedan od segmenata koji nudi, upravo Prokoško jezero.

Kaže da su u posljednje vrijeme radili na uređenju ovog područja, gdje je prije dvije godine bivši načelnik Općine Fojnice riješio problem otpadnih voda te je izgrađen kanalizacioni sistem.

– Također su postavljeni info pultovi, klupe, a uređena je i staza za šetanje oko cijelog jezera – pojašnjava Klisura, dodajući da je jezero okruženo malim drvenim planinskim kućama, koje su jednim dijelom nastanjene do početka zime, dok se drugi dio izdaje za turiste.

Inače, Prokoško jezero i okolina su 1982. godine proglašeni za regionalni park prirode i postali su zona stroge zaštite, a 2005.  područje je proglašeno spomenikom prirode.

Ulaz u ovaj park prirode naplaćuje se dvije KM, a Prokoško jezero godišnje posjeti oko 20.000 turista, što je, kaže, impresivan broj.

– Pokušavamo da što više smanjimo dolazak motornim vozilima do jezera, stoga smo obezbijedili veliki parking za autobuse i posebno za male automobile – kaže Klisura i dodaje da je Općina  svojim budžetom učinila koliko je mogla.

Fojnica, ali i cijeli Srednjobosanski kanton, istakao je Klisura, mnogo su dobili zahvaljući ovom predivnom spomeniku prirode.

Posted by on 2015-09-21. Filed under Fojnica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login