Proljeće će biti toplije u odnosu na višegodišnji prosjek

proljeće Proljeće u Bosni i Hercegovini trebalo bi da bude nešto toplije u odnosu na višegodišnji prosjek s malim deficitom padavina u odnosu na količinu padavina karakterističnih za ovo područje u to doba godine.

Prema mjesečnoj prognozi vremena, u martu se može očekivati srednja temperatura zraka nešto iznad višegodišnjeg prosjeka. Prosječna temperatura za Sarajevo u martu iznosi 5,1 stepen, Mostar 9,6, Tuzlu 5,7 odnosno Banja Luku 6,1 stepen Celzijusa.

“Nešto toplije vrijeme, u odnosu na višegodišnji prosjek, očekuje se početkom druge polovine marta, dok bi temperature zraka u prvoj polovini trebalo da budu u granicama ili nešto malo ispod višegodišnjeg prosjeka,” kazao je Feni klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Dženan Zulum. Temperatura zraka u Hercegovini bit će u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Količina padavina u martu trebalo bi da bude ispod višegodišnjeg prosjeka, sa srednjom količinom padavina u Sarajevu 70 litara po metru kvadratnom, Mostaru 150 l po m2, te Tuzli 61 l po m2.

Zulum kaže da bi padavine trebalo da budu ravnomjerno raspoređene tokom marta, s tim da se početkom druge polovine mjeseca očekuju malo veće količine padavina.

Navodi da sezonska prognoza pokazuje da se vremenske prilike s manje padavina od prosjeka za to doba godine mogu očekivati i u aprilu i maju, kao i temperature zraka koje će biti nešto iznad prosjeka.

Tako će u Bosni u aprilu temperature zraka biti nešto više od prosjeka, padavine ispod višegodišnjeg prosjeka. U Hercegovini temperature zraka u granicama višegodišnjeg prosjeka. U maju bi u Bosni temperature zraka trebalo da budu nešto više od prosjeka. U Hercegovini nešto toplije u odnosu na višegodišnji prosjek, a padavine u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Prema trenutnim pokazateljima ne očekuje se veći prodor jakog južnog vjetra, a zahvaljujući tome snijeg se i dalje lagano topi.

I narednih nekoliko nekoliko dana jutarnje temperature zraka u centralnim i sjevernim dijelovima Bosne imat će negativni predznak, a maksimalne dnevne temperature iznosit će pet, odnosno sedam stepeni.

U donjem toku Neretve i južnijim dijelovima Hercegovine bit će znatno toplije, jutarnje temperature iznad nule (od jedan do četiri stepena), a maksimalne dnevne deset i možda koji stepen više.

Kalendarski proljeće počinje 21. marta i traje do 21. juna. Sezonska prognoza vremena za to godišnje doba pravi se za period od 1. marta do 31. maja.

“Iako kalendarski ima 21 dan zime, mart uvijek ima više odlika proljeća. Odnosno decembar, koji kalendarski ima 21 dan jeseni, ima više odlika zimskog mjeseca. Zbog toga za klimatologe zima počinje 1. decembra odnosno proljeće 1. marta”, kazao je Zulum.

Posted by on 2012-03-05. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login