Proljeće u februaru ugrožava zdravlje

proljece zima

proljeće i zima

Blaga zima i relativno visoke temperature za ovo doba godine, nakon kratkog zahlađenja, nastavit će se i sljedeće sedmice, a ljekari zbog toga savjetuju poseban oprez svima.

Iako uživamo u neočekivanoj toploti i suncu, ovo vrijeme pogoduje širenju virusa i infekcija, koji će se zakačiti za zimom oslabljeni organizam.

Statističke analize ukazuju da će februar biti topliji od višegodišnjeg prosjeka, kazao je meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Željko Majstorović.

Februar će biti mjesec koji će biti nešto siromašniji padavinama.

Snijega će biti u srednjoj Bosni početkom mjeseca, a u dolini Neretve i u Hercegovini kiša. U drugoj polovini mjeseca uglavnom će padati kiša, kazao je Majstorović.

Po njegovim riječima, tokom vikenda u Kantonu Sarajevo će padati snijeg, a snježne padavine se očekuju i tokom sljedeće sedmice. U drugoj polovini mjeseca također će biti snježnih padavina, ali ne prevelikih.

‘Prosječna temperatura za Sarajevo za februar je 1,2 stepena celzijusa, a u ostalim dijelovima zemlje u odnosu na ovaj sarajevski prosjek, krećući se prema prema sjeveru, prosjek temperature je od oko 1,5 do 2 stepena celzijusa. Kada je riječ o dolini Neretve, februarski prosjek teperature je oko 6 stepeni’, kazao je Majstorović.

Prema riječima ljekara, ovakvo vrijeme karakteriše povećan broj intervencija u bolnicama. Dolaskom lijepog vremena počinje češće obavljanje fizičkih poslova i duže zamaranje, što može dodatno da ugrozi organizam, kome inače treba vremena da se navikne na ovako visoke temperature kada im nije vrijeme.

Zdravstveni problemi kod zdravih i mlađih osoba mogu da budu nazeb, gripa, virusne i respiratorne infekcije.

Savjeti ljekara

– Dobro provjetravajte prostorije i pustite sunce, odnosno osvijetlite ih prirodnom svjetlošću
– Obavezno uzimajte vitamine i tople napitke
– Ne zaboravite da se toplo i adekvatno obučete uprkos toplom vremenu, jer zima ipak nije prošla
– Odmarajte se
– Hronični bolesnici ne smiju da se umaraju, dozvoljena im je samo lagana fizička aktivnost, kao što su kratke šetnje

Posted by on 2013-02-04. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login