Proljetno čišćenje – riješite se nepotrebnih stvari

Proljeće samo što nije zakucalo na vrata, a veliko čišćenje ne naziva se uzalud “proljetnim čišćenjem”.

proljećeNekako baš s prvim zrakama sunca otkrit ćete sve nepotrebne predmete koji su se nagomilali u vašem stanu ili kući za zimskih dana. S ljepšim vremenom poželjet ćete udahnuti punim plućima, a to će biti mnogo lakše ako vaš dom nije zakrčen nepotrebnim stvarima. Pretrpani ormari, mnoštvo papira na radnom stolu, knjige na noćnom ormariću… Zvuči vam poznato?

Nudimo vam nekoliko savjeta kako dotjerati svoj životni prostor.

Riješite se papira

Razvrstavajte račune čim ih dobijete u za to predviđene fascikle ili kuverte, a sve skupa držite u posebnom ormariću. Reklamne materijale i letke koje ne trebate odmah bacite. Ne ostavljajte ih na ormariću pored vrata ili na stoliću u dnevnoj sobi. Možda vam se čini kao da ćete nešto zatrebati ili da ćete tako skratiti vrijeme uz jutarnju kafu, ali velika je vjerovatnoća da, ako odmah niste provjerili ima li tu nešto što vas zanima – ni nećete. A papiri će se gomilati… Ako baš želite sačuvati neke letke, odredite prostor za to i uredno ih slažite. No ne predugo jer reklamni materijali često sadrže akcije koje traju tek kratko vrijeme.

Izbacite sve iz ormara i vratite samo nužno

Gotovo da sa sigurnošću možemo tvrditi da u ormarima imate mnoštvo odjeće koju više ne nosite, a vrlo vjerojatno je nećete više ni nositi. Bez obzira je li vam dosadila, je li vam premalena ili prevelika, nekom će možda dobro doći. Sve ono što niste nosili prošle sezone, vrlo vjerovatno nećete niti ove. Sve što pomislite da biste “možda mogli” jednom obući, vrlo će vjerovatno i iduću sezonu dočekati u vašem ormaru. Stoga ne odugovlačite, izbacite sve iz ormara i vratite u njega samo ono što ćete stvarno nositi.

Višak plastike

Problem vrećica koje uglavnom nakupljate i ne znate što s njima možete riješiti korištenjem platnenih torbi za kupovinu. Umjesto da kuhinjske ladice ili prostor ispod kuhinjskog sudopera bude pretrpan vrećicama, imat ćete ih tek jednu ili dvije koje možete lakše složiti u ladicu.

Učlanite se u biblioteku

Ako volite knjige i redovito ih kupujete, mogli biste razmisliti o tome da smanjite broj kupljenih knjiga, a počnete ih češće posuđivati. Ako nemate uređene police i mnogo mjesta za njih, s vremenom vam mogu početi predstavljati problem. Razmislite dobro koju ćete knjigu kupiti, a usput se učlanite u biblioteku.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-18. Filed under Arhitektonski detalji, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login