Prolongiraju se izbori u BiH?

izbori BiH

izbori BiH

Izbori u Bosni u Hercegovini bi, kako sada stvari stoje, mogli biti prolongirani.

Naime, izbori koji su planirani za 3. oktobar bi mogli biti održani tek početkom novembra, najavio je član izborne komisije Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije.

Kao razlog za prolongiranje izbora naveo je nedovoljno vrijeme da se izmjeni Ustav na način da se otklone diskriminirajuće odredbe u izboru članova Predsjedništva BiH.

Ipak, znajući da je veoma teško očekivati izmjene Ustava BiH u izbornoj godini, postavlja se pitanje da li ovdje radi o otklanjanju diskiminatornih odredbi u Ustavu ili vlasti u Bosni i Hercegovini kupuju vrijeme.

Čak i ako se promjeni Ustav na način da se bošnjaci, hrvati i ostali iz RS, kao i srbi i ostali iz FBiH mogu kandidovati za člana Presjedništva BiH, ostaje pitanje šta je sa izborom za Dom naroda Parlamenta BiH, šta je sa izborom Predsjednika RS i FBiH, kao i sa brojnim drugim diskriminatornim odredbama na nižim nivoima.

Posted by on 2010-03-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login