Prolongirana odluka o puštanju Ganića iz pritvora

Damir Arnaut

Damir Arnaut

Britanski Viši sud prolongirao je donošenje odluke o puštanju prof. Ejupa Ganića iz pritvora do 11. marta. Kako je Feni u razgovoru iz Londona izjavio Damir Arnaut, savjetnik za ustavnopravna pitanja člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, Viši sud održao je danas ročište po žalbi zbog ranije odluke da ne pusti uz  kauciju bivšeg člana Predsjedništva BiH i zatražio je od britanskog tužilaštva da od “svog klijenta” (Srbije) zatraži dokaze, s obzirom na to da Srbija do sada nije ponudila nijedan dokaz.

Sud je, istaknuo je on, jako kritizirao britansko tužilaštvo što od svog klijenta Srbije nije dobilo dovoljno dokaza.

– Razočarani smo činjenicom što je sud dao dodatno vrijeme, jer je jasno ako Srbija do sada nije dostavila neke dokaze da ti dokazi ne mogu ni postojati, pogotovo s obzirom na mišljenje Haškog tribunala u ovom slučaju, kazao je Arnaut.

On kaže da ipak postoji bojazan da će Srbija, “u svom maniru”, pokušati dostaviti neistine te je od suda zahtijevano da se svi ti eventualni dokazi dostave Ganićevoj odbrani barem dva dana ranije da bi mogla odgovoriti na bilo kakve eventualne neistine od  Srbije.

Arnaut je podsjetio da Ganić od sinoć ima puno bolje uvjete u zatvoru, uključujući redovnu telefonsku komunikaciju te je u stalnom kontaktu s bh. vlastima, svojim advokatima i porodicom.

Ejup Ganić je 1. marta uhapšen u Londonu “na osnovu preliminarnog zahtjeva srbijanskih vlasti” zbog sumnje da je učestvovao u napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine, te mu je određen pritvor do 29. marta.

Osim Srbije, izručenje je zatražila i BiH zbog postojanja istrage za isto djelo.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-05. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login