Promocija dokumentarnog serijala “Rijekama ka zapadu”

Rijekama ka zapaduAl Jazeera Balkans, u saradnji sa Centrom za civilizacijske studije (MEDAM) Univerziteta Bahcesehir iz Istanbula i Centrom za napredne studije (CNS) iz Sarajeva, organizira konferenciju i promociju dokumentarnog serijala “Rijekama ka zapadu”.

Serijal je sniman u 16 zemalja muslimanskog i zapadnog svijeta, a objašnjava povijest nastanka i razvoja ljudske civilizacije, sa posebnim osvrtom na razvoj islamske civilizacije i njene interakcije i prožimanja sa drugim civilizacijskim i kulturnim radicijama.

Na konferenciji će učestvovati idejni autor serijala Bekir Karliaga, osnivač Centra za civilizacijske studije (MEDAM), Burhan Koroglu, direktor Centra za civilizacijske studije i Anas al Shaikh Ali, direktor Međunarodnog instituta za islamsku misao iz Velike Britanije, te profesori iz Sarajeva (BiH): Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta islamskih nauka, Ugo Vlaisavljević, profesor na Filozofskom fakultetu i fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji.

Promocija uključuje i izložbu fotografija nastalih na lokacijama na kojima je snimana serija, a koja će biti postavljena ispred sjedišta Al Jazeera Balkans, na Trgu djece Sarajeva (ispred BBI Centra), zatim dužinom Titove i ulice Ferhadija, kao i u galeriji Bošnjačkog instituta.

Također će bit prikazan kratki film o nastanku serijala Rijekama ka zapadu, a koji, u 20 epizoda, koji je Al Jazeera Balkans emitirala u svom programu. Promocija i konferencija će se održati u nedjelju 26. maja 2013. u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, u vremenu od 14 do 17.15 sati.

Posted by on 2013-05-25. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login