Promocija knjige #Žene BiH u Mostaru

U organizaciji Američkog kutka Mostar, promocija knjige #Žene BiH, autorica Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić, održaće se u petak, 20. decembra, u 18 sati.

#Žene BiH
#Žene BiH

“Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. Svaku od žena ilustrirala je po jedna ilustratorica/dizajnerica/umjetnica iz BiH.

Ovo je knjiga o prvim umjetnicama, spisateljicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH.

Knjiga #ŽeneBiH slavi žene koje su odlučile da se školuju onda kada to ženama nije bilo dozvoljeno, koje su bile (i jesu) ambasadorice bh. umjetnosti i kulture u svijetu; koje su se zalagale za ženska prava u vrijeme kada ona uopće nisu postojala; koje su položile svoje živote za borbu protiv fašizma; koje su postigle svjetske uspjehe u poljima svog djelovanja i koje su bile ili jesu jedno od najvećih blaga koje BiH ima.

O knjizi će na promociji govoriti autorice knjige Masha Durkalić i Hatidža Gušić.

Razgovor će moderirati Marina Đapić, koordinatorica Američkog kutka Mostar i Anja Jerković magistrica rodnih studija.

Posted by on 2019-12-17. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login