Promocija ‘Religioskopa’, digitalne platforme Historijskog muzeja BiH

U sklopu manifestacije “Mjesec muzeja 2020” koja svake godine, tradicionalno, počinje s početkom novembra i traje cijeli mjesec, Historijski muzej BiH poklanja besplatnu digitalnu platformu “Religioskop”. U pitanju je digitalna, edukativna putešestvija kroz vrijeme kulturno-historijskog naslijeđa BiH.

Historijski muzej, BiH
Historijski muzej BiH

“Religioskop” je namijenjen prvenstveno mladima i predstavlja svojevrsnu podršku obrazovnom sistemu za bolje upoznavanje sa bogatstvom, ljepotom i kompleksnosti bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog naslijeđa četiri vjerske zajednice na tlu BiH, saopšteno je iz Historijskog muzeja BiH.

“Otežavajuće okolnosti ove godine nas nisu spriječile, nego, naprotiv, motivirale da se prilagodimo, i da po peti put organiziramo program Mjeseca muzeja. Mjesec muzeja, namijenjen promociji muzeja i kulturno-historijskog naslijeđa, ove jubilarne godine stavlja fokus na obrazovanje i vjersko naslijeđe BiH koje se čuva u lokalnim muzejima i drugim baštinskim institucijama, kao i na promociju digitalnih tehnologija u kulturi i obrazovanju. Smatramo to našim doprinosom obrazovanju i obrazovnom sistemu u ovom prisilnom online vremenu, ali i odličnim modelom za razvijanje sličnih platformi u budućnosti”, izjavila je direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović.

Promocija digitalne platforme “Religioskop” tokom novembra planirana je u tri grada, Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, kao i preko društvenih mreža.

Na društvenim mrežama, Historijski muzej BiH organiziraće online takmičenje za učenike i studente na području cijele Bosne i Hercegovine. Online takmičenje trajat će četiri sedmice, a sretnim i brzim učesnicima online takmičenja pripremljene su vrijedne nagrade, koje će omogućiti kvalitetno praćenje online nastave.

Kreirana digitalna platforma “Religioskop” nastala je kroz saradnju Historijskog muzeja BiH sa muzejskim institucijama iz BiH, kao i različitim domaćim i internacionalnim partnerima i pojedincima koji su pomogli istraživanje i ustupili materijal za izradu digitalne platforme. Projekat “Religioskop” se realizira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

U toku manifestacije “Mjesec muzeja 2020”, u čast 75 godina postojanja Historijskog muzeja BiH, planirane su i druge aktivnosti, radionice, promocije, virtualna šetnja kroz muzej, kao i izložba o historiji bh filmskog naslijeđa u saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo. Većina aktivnosti planirana je u online formatu, te u prostoru Muzeja, koliko to epidemiološke prilike budu dozvoljavale.

Posted by on 2020-11-05. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login