Pronađeni ostaci “Male Pompeje” na jugoistoku Francuske

Mala Pompeja

Mala Pompeja

Ostaci drevnog rimskog naselja sa luksuznim kućama i velikim javnim prostorima pod nazivom “Mala Pompeja” pronađeni su tokom arheoloških iskopavanja na jugoistoku Francuske.

“Ovo je, bez sumnje, najvažnije iskopavanje na jednoj rimskoj lokaciji u posljednjih 40 do 50 godina”, izjavio je vođa istraživačkog tima Benžamin Klemon.

Naselje u Vijenu, nedaleko od Liona, napušteno je poslije požara, zbog čega su ga nazvali “Mala Pompeja”, prenio je AFP.

U ovoj oblasti ranije su pronađeni rimski teatar i hram. Ovaj grad postao je rimska kolonija oko 47. godine prije nove ere i doživio je provcat tokom vladavine rimskih cezara.

Nova arheološka lokacija otkrivena je tokom preliminarnog rada na gradnji novog stambenog objekta u predgrađu Sen Kolomb, na obje strane rijeke Rone.

Stručnjake je impresionirala veličina lokacije, koja se prostire na površini od 7.000 metara kvadratnih, kao i raznolikost i očuvanost ostataka.

Iskopavanja su počela u aprilu i trajaće do decembra.

Posted by on 2017-08-07. Filed under Kultura, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login